Citrinos vietoj mandarinų ir jokių Kalėdų.

Pirmi metai, kai visai nėra kalėdinės nuotaikos. Jei ne draugam prižadėti keksiukai ir sausainiai Kalėdų proga, tai greičiausiai apie jas net pamirščiau.

Jeigu ne reklamuojamos šventinės tv programos, tai greičiausiai apie jas pamirščiau.

Jei nevaikšiočiau po parduotuves ir nematyčiau tų visų dėžučių, eglučių papuošimų, siuvenyrų ir indų su kalėdų seniais tai greičiausiai apie jas pamirščiau.

Ir eglutės dar nepuošiau.

Tik dovanas nupirkau/sugalvojau ir dėžutėmis apsirūpinau.

Perkelčiau Kalėdas šiais metais, tada kai pas mane joms nuotaika būtų. Man tai visada buvo tookia ypatinga šventė.

Ir labai tikiuosi, kad po kelių dienų jau galėsiu nuoširdžiai pasakyti ‘valio, Kalėdos’.

O dabar įrašo viduryje paminėsiu ir įrašo tikslą. Priežastį, dėl kurios greičiausiai čia ir apsilankoma.

Šį kartą namai kvepia ‘Glazed lemon tart with caramelised oranges’ . Tik pas mane buvo ‘without oranges’. Apsiribojome tik tart’u.

Šiaip planai dėl kepinio buvo visai kitokie. Aš jau buvau nusiteikus gaminti ką nors morenginio…morenginio ir dar kartą morenginio. Kokį nors morenginį tortą su kreminiu pertepimu. Ir nors morengai yra perdėtai saldus dalykas, o tortai niekada gražiai neatsipjauna, bet aš buvau tam labai nusiteikus.

Bet tada prisiminiau, kad šaldiklyje jau kuris laikas gulėjo tešla šiam tart’ui, todėl nusprendžiau neatidėlioti ir ‘bala nematė tų morengų’

Dėl visa ko pateiksiu ir receptą lietuviškai :

Glazūruotas citrinų tart’as su karamelizuotais apelsinais

Siūloma naudoti 20 cm skersmens ir 3,5 cm gylio formą, su nuimamais kraštais. Aš naudojau 28 cm skersmens formą tartui.

Įdarui :

  • 4 tryniai
  • 395 g saldaus kondensuoto pieno
  • 2 citrinų sultys ir žievelė
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 55 g cukraus + papildomai pabarstymui
  • Grietinėlės patiekimui

Vanilės ankšties tešla :

  • 185 g  miltų
  • 120 g cukraus pudros
  • 115 g šalto sviesto, supjaustyto
  • 1/2 vanilės ankšties minkštimo
  • 2 kiaušinių tryniai

Karamelizuoti apelsinai :

  • 220 g cukraus
  • 1 apelsino sultys
  • 30 ml Cointreau ( likeris, apie jį galite paskaityti čia )
  • 4 apelsinai, nulupti ir plonai supjaustyti

Tešlai sumaišyti miltus, cukraus pudrą, sviestą, ir vanilę virtuviniame kombaine, kol susidarys trupiniai. Sudėti kiaušinių trynius ir ‘pulsuoti’ kol tešla sulips į vieną gumulą. Suvynioti į plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30 min. Išimti. Lengvai riebalais patepti 20 cm skersmens ir 3.5 cm gylio apvalią formą su nuimamais kraštais. Tešlą iškočioti į 3 mm storio lakštą ir atsargiai įtiesti į formą. Perteklių nuimti. Tešlą su forma dėti 30 min. į šaldytuvą.
Orkaitė – 180C. Ant tešlos užtiesti kepimo popieriaus ir priberti ‘svorio’ ( tai gali būti pupelės, kruopos ir t.t. ). Kepti 10-15 min., iki šviesiai rudaus atspalvio. Nuimti ‘svorį’ su kepimo popieriumi ir dar kepti 5-10 min., kol tešla taps traški. Ataušinti.

Įdarui trynius sudėti į dubenėlį, pastatyti virš verdančio vandens ir plakti kol tryniai taps šviesus ir tiršti. Supilti kondensuotą pieną, citrinos sultis ir išmaišyti. Perkošti, sudėti citrinų žieveles ir išmaišyti.
Mikseriu plakti baltymus kol pradės putoti. Plakant supilti cukrų ir plakti iki standžių putų. Atsargiai jas įmaišyti į trynių masę. Viską supilti ant tešlos ir kepti 10-15 min. Ataušinti ir dėti į šaldytuvą 1-2 valandoms, arba kol atauš galutinai.

Apelsinams ant vidutinės ugnies cukrų sumaišyti su 200 ml vandens. Užvirinti ir virti apie 15 min. ( kol masė taps gintaro spalvos ). Supilti apelsino sultis, likerį, maišant, kad cukrus ištirptų. Viską supilti ant supjaustytų apelsinų. Uždengti ir atšaldyti.

Prieš patiekiant viršų lengvai apibarstyti cukrumi ir naudojant ‘litavimo lempa’ ( tikiuosi, kad supratote kas tai yra )) ( angliškai – blowtorch ), lengvai apskrudinti ( karamelizuoti ) viršų.
Tuoj pat patiekti su apelsinais ir grietinėle.

Skonis : 9/10

Tart’as labai mielas akiai, bet yra ganėtinai saldus. Ir ne standartiškai saldus, o gal netgi kiek per daug saldus, todėl didelio kiekio nesuvalgysi.
Smaližiams, smaližiams ir dar kartą smaližiams.
Gaminantiems siūlau nesibaiminti ( kaip aš padariau ) dėl citrinų ir spausti sulčių tiek, kiek įmanoma. Tada rūgštelė su saldumu gerokai turėtų kontrastuoti. Pas mane viršų visgi paėmė saldumas. Bendrai įspūdis geras. Valgiųsiųjų paklausiau, sakė, jog jiems nepasirodė jis per saldus ir viskas gerai.

Matyt eilinį kartą mano priekabumas savo atžvilgiu )

Advertisements
Citrinos vietoj mandarinų ir jokių Kalėdų.

5 komentarai “Citrinos vietoj mandarinų ir jokių Kalėdų.

  1. Mademoiselle sako:

    Reaguoju į pastabą apie eglutės puošimą 🙂 tarkim aš visada ją puošiu Kūčių dienos popietę, visada tik šiuo metu ir ne anksčiau. Manau papuošus anksčiau ne tik kad neprisijaukinamas Kalėdų jausmas, bet viskas greičiau pabosta…bet čia tik mano nuomonė 🙂

  2. Mademoiselle sako:

    Oj, pamiršau paminėti – labai padeda pajusti šventinį džiaugsmą kūčiukų krmasnojimas. Tikrai tikrai 🙂 jau trečią maišelį baigiu suvalgyti ir mane vis labaiu džiugina ateinančių švenčių laukimas 🙂 nors nei vienos dovanos dar neturiu…damn :/

  3. Dėl eglutės tai prisišnekėjau )
    Ją ką tik papuošė ) sedėjau ant sofos, stebėjau procesą ir fotografavau jos dalyvius )
    Nors prisimenu vaikystėje, visada eglutę puošdavom tik Kūčių vakarą )

    O dėl kramsnojimo )
    Damn )
    Aš stengiuosi bet kokį kramsnojimą iškeisti į vandenį ;D
    Kūčiukai – šventas dalykas ) Valgomas tik per kūčias ( turint omenyje, kad jų nevalgiau praeitais metais ) tai per šias Kūčias juos po dviejų metų valgysiu )
    Bože bože )

  4. Asta sako:

    Perskaičiau apie save prieš metus – tikrai. Išvis nuotaika buvo tokia, kad brūkšt, išbraukiam, Kalėdų nebėra. Ir nepajutau tada tos dvasios nei prieš, nei per, nei po švenčių. Buvo kaip buvo. Masinė psichozė, kurią stebėjau iš šalies, o paskui – buvo nebuvo?.. Gyvenam toliau.
    Išties blogai yra prarasti tokį jausmą, kuris aplanko kartą per metus. Tikiuos, tau nepasikartos mano istorija – tikiuosi, pasibels tas jausmas gal rytoj, o gal poryt. Bet ateis, labai linkiu 🙂

    Dėl eglutės – mes jau lygiai savaitė kaip pušį pasipuošę. Ir visada maždaug tokiu laiku puošiam, ir visada su ašarom akyse nupuošinėjam – gaila visada, niekada nenusibosta.

    Ir dėl kūčiukų. Mes juos valgom irgi tik Kūčių vakarą. Na, mes visi, išskyrus mamą, kuri likučius doroja vakarienėms beveik iki Velykų 😀

    Ak, ir galiausiai – šaunus tart’as, išsisaugau būtiniausiai 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s