Obuolių ir rabarbarų trupininis pyragas.

hg

Obuolių ir rabarbarų trupininis pyragas
Apple and Rhubarb Crumble Pie

Tešlai:
100 g šalto sviesto, supjaustyto 1.5 cm kubeliais
5 ml baltjo acto, atšaldyto
25 g cukraus
43 ml šalto vandens
165 g miltų, atvėsintų
1/4 arb. š. druskos

Įdarui:
300 g nuluptų, išvalytų nuo sėklalizdžių obuolių
200 g rabarbarų, supjaustytų 4 cm ilgio gabaliukais
stiklinė cukraus
1/2 arb. š. cinamono

Trupiniams:
1/2 stiklinės miltų
1/4 stiklinės rudojo cukraus
1 1/2 valg. š. avižinių dribsnių
1/2 arb. š. kepimo miltelių
50 g nesūdyto sviesto, atšaldyto, supjaustyto

Tešlai 20 min. prieš darbą išimti sviestą.
Sumaišyti actą ir cukrų. Supilti vandenį ir išmaišyti. Atidėti.
Miltus, druską ir sviestą sudėti į ‘suktuvą’  ( processor). Kelis kartus trumpai įjungti, kad susidarytų ‘trupiniai’.
Išimti ant stalviršio.
Apipilti cukraus mišiniu ir rankomis suminkyti tešlą. Susukti į plėvelę ir bent jau 2 valandom, o geriau per naktį, dėti į šaldytuvą.

Įdarui sudėti obuolius ir cukrų į prikaistuvį. Kaitinti, kol obuoliai suminkštės. Sudėti rabarbarus ir cinamoną ir gaminti, kol masė pavirš į košę. Jei išsiskyrė daug skysčio, nupilti jį.
Įdarą atvėsinti.

20 min. prieš kočiojant tešlą ją išimti iš šaldytuvo.
22 cm skersmens formą patepti riebalais, iškloti tešla. Dėti formą su tešla 20 min. į šaldytuvą.
Orkaitė – 200C.

Trupiniams sumaišyti visus ingredientus, pirštais sutrinti trupinius. Dėti į šaldytuvą iki kol bus naudojami.

Kepti tešlą su ‘svoriu’ apie 20-25 min. Jei ji vis dar šviesi, svorį nuimti ir dar kepti 5 min.
Ataušinti.
Sudėti obuolių ir rabarbarų įdarą, viršų padengti nestoru trupinių sluoksniu ir pašauti į orkaitę kepti 20 min., kol trupiniai iškeps.
Tart’ą galima valgyti šiltą, galimą šaltą. Su padažu.

Padažui:
3 dideli kiaušinių tryniai
75 g auksinio sirupo/75 g cukraus
300 ml plakamosios grietinėlės
150 ml pieno
vanilės ankštis/2 arb. š. vanilės ekstrakto

Grietinėlę ir pieną supilti į prikaistuvį. Į mišinį sudėti vanilės ankšties minkštimą ir viską beveik užvirinti.
Nuimti nuo ugnies, aušinti 10 min.
Trynius išplakti su sirupu, iki gražios ir purios masės. Maišant supilti karštą grietinėlės masę ir atsargiai viską perpilti vėl į prikaistuvį.
Ant žemos ugnies, maišant medine mentele gaminti padažą, kol jis sutirštės. Pastatyti į šalto vandens vonelę.
Padažą uždengti ( tarkim apskritimu iš kepimo popieriaus ), kad nesiformuotų plėvelė.
Gali būti laikomas uždengtas šaldytuve keletą dienų.

Skonis: 10/10

Jei ieškote geriausio rabarbarų kepinio – tikėtina, jog čia jis.
Gaivus, saldžiarūgštis ir su švelnaus kremo papildymu. Neapsiriksit niekaip, o jei nuspręsit iškepti mažas tartaletes – jūs dievas.

Jei truputuką sveikesnio norit, obuolius ir rabarbarus troškinkit su keliais šaukštais medaus, į trupinius įdėkit daugiau avižinių dribsnių, o dalį miltų pakeiskit, tarkim, kokoso miltais. Rezultatas nenukentės, o kai kam galbūt ant širdies lengviau bus🙂.

Obuolių ir rabarbarų trupininis pyragas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s