Neškit desertus!

Kaip prabudus.
Mėlynių suskubom ieškoti. Viso labo nusigauti į per kelią perėjus mišką, įsipainioti į keletą voratinklių tarp šakų, bet viskas vardan didžio tikslo.

Skubėjimas, ieškojimas, ir nesibaigiančios mintys kada ir kaip reikia viską padaryti mane palydi netgi gulantis miegoti.
Ir laukiant tos akimirkos, kai užmigsiu.

Aš pradedu ilgėtis svetimų namų, kur gaminti reikia ne tau.
Rimtas pasiteisinimas tokiam trumpalaikiam atsiribojimui nuo šio užsiėmimo.

Aš pasakiau, kad pyrago kol kas nekepsiu, bet desertais pamaitinti tikrai pasistengsiu.
Vuolia.

Traukiam iš palėpės receptus, pasidarom užrašus, paskaičiuojam kur ko reikia ir laužom galvą, kur viską sutalpinti, kai taip ribojamas laikas.

Ir dabar, kai dar net nėra pusę devynių, o daugelis mano užsiėmimų, tarp jų ir ‘Chinatown’ žiūrėjimas baigėsi fiasko, kadangi kas 30 sekundžių mano akys merkiasi kiek ilgesniam laikui, nei tiesiog mirktelėjimas, aš čia.

Jau rašau, kai dar net pusę iš šiame įraše publikuojamų receptų dar nepagaminti, o pagaminti, dar neparagauti.

Jei rimtai, tokios taktikos aš šalinuosi, mat visada manau, kad iš anksto čia padarius juodraštį, su patiekalais galiu susimauti.
Bet. Bet.
Bus matyt.

Vanilės ir rabarbarų Creme Brulee
Rhubarb and Vanilla Creme Brulee

6 porcijom:
200 g rabarbarų
100 g cukraus
vienos citrinos žievelė
430 ml grietinėlės ( 35 proc. riebumo )
1 vanilės ankštis, perpjauta išilgai
6 kiaušinių tryniai
70 g cukraus + papildomai viršui deginti

Rabarbarus supjaustyti 1 cm storio gabaliukais ir su cukrumi bei citrinos žievele kaitinti ant nestiprios ugnies apie 10 min., kol rabarbarai pradės minkštėti.
Nuimti nuo ugnies ir ataušinti.
Grietinėlę supilti į prikaistuvį, sudėti vaniles minkštimą ir įmesti pačią ankštį.
Kaitinti ant stiprios ugnies kol užvirs. Kai tik užvirs, iš karto nuimti nuo ugnies ir palikti ataušti 10 min.
Kiaušinių trynius lengvai išplakti, sudėti cukrų ir plakti apie 30 sekundžių, kol cukrus galutinai ištirps.
Grietinėlę perpilti per sietelį, kad liktų be ankšties.
Kiek atvėsusią grietinėlę maišant sudėti į trynius. Įmaišyti atvėsusius rabarbarus.
Orkaitė – 150C.
Masę supilti į 6 1/2 stiklinės talpos formeles. Jas sudėti į formą, pripilti tiek vandens, kad apsemtų formeles iki pusės.
Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
Ataušinti ant grotelių ir bent jau 4 valandom dėti į šaldytuvą.
Kiekvieną desertą apibarstyti maždaug 2 arb. š. cukraus ir su ‘degiklio’ pagalba karamelizuoti viršų.

Skonis: 10/10
O jeigu aš pasakysiu, jog tai mano pati pirmoji Creme Brulee?
Ji nuostabi. Be galo švelnus kremas su minkštais saldžiais rabarbarais.
Aš tikrai, labai patenkinta šiuo desertu.

Baltojo šokolado musas su mėlynėmis
Blueberry and White Chocolate Mousse

6 porcijoms:
3 valg. š. vandens
2 arb. š. želatinos
150 g baltojo šokolado
2 stiklinės grietinėlės ( 18 proc. riebumo )
stiklinė mėlynių
mėlynių papuošimui

Vandenį supilti į mažą indelį, ant jo suberti želatiną, ir palikti, kol ji sugers vandenį.
Grietinėlę ir šokoladą kaitinti ant nestiprios ugnies, kol šokoladas galutinai ištirps ir susimaišys su grietinėle į vienalytę masę.
Sudėti želatiną, pamaišyti 1 minutę, kad želatina ištirptų ir nuimti nuo ugnies.
Supilti masę į dubenėlį ir maišyti 3 min., kol atvės.
Įmaišyti mėlynes ir supilti į 6 riebalais pateptas ( to nedariau ) stiklines.
Dėti į šaldytuvą mažiausiai 45-60 min.
Patiekti su papildomom mėlynėm.

Skonis: 8.5/10
Balą nuimam už tai, kad žmoniškai jis nesustingo.
T.y. arba želatina netikus, arba kiekis netikęs.
Ir nors pusę dienos pastovėjęs šaldytuve jis jau buvo kažkas panašaus į musą, bet manau dar ne taip.
Be to, intensyviai šaukšteliu pamaišius viskas nesunkiai suskystėdavo.
Pusę balo nuimam už tai, jog kiek riebokas. T.y. valgant plonu desertiniu šaukšteliu aš jaučiau, kaip jis pasidengia šokolado ir grietinėlės riebalais. Tai man trukdė.
O toliau viskas puiku. Muso skonis – labai švelnus ir pakankamai ( gerąja prasme ) saldus. O mėlynės. Na, mėlynės kaip mėlynės. Skanios mėlynės.

Vaisių ir ledų kokteilis

3 bananai
stiklinės braškių/mėlynių
2 stiklinės pieno
200 g vanilinių ledų

Viską suplakti ir patiekti.

Skonis: 9/10

Man ne vieną kartą nenusisekdavo bananų ir mėlynių kokteiliai.
Iš viso, dažnai manau, kad bananai yra kiek per stipraus skonio, kad būtų derinami su mėlynėmis. Jie neleidžia joms pilnai atsiskleisti.
Ir nors manau, kad braškės čia įsimaišytų kur kas geriau, bet ir šiuo kokteiliu nepasiskųsiu.
Į stiproką mėlynių ir bananų skonį, kuris vienintelis jaučiasi pačioje pradžioje, vėliau maloniai įsimaišo malonus, vanilinių ledų saldumas, viską sušvelnindamas ir sujungdamas.

Mango ir mėlynių desertas su kokosiniais morengais
Mango and Blueberry Fool with Coconut Meringue

6 porcijos:

Morengams:
1/3 stiklinės kokoso drožlių
2 valg. š. cukraus
2 dideli kiaušinių baltymai, kambario temperatūros
1/8 arb. š. druskos
žiupsnelis ‘cream of tartar’ ( naudojau krakmolą )
1/3 stiklinės cukraus

Mango masei:
2 didelis mangai, nulupti, supjaustyti
3 valg. š. cukraus
2 valg. š. laimo sulčių
3/4 stiklinės plakamosios grietinėlės
1 stiklinė mėlynių
1 stiklinė smulkintų morengų

Orkaitė – 100C. Skardą iškloti kepimo popieriumi.
Smulkintuve susmulkinti kokosą su 2 valg. š. cukraus ( beveik sumalti ).
Baltymus plakti, po truputį sudedant druską ir krakmolą. Plakti vidutiniu greičiu kol susidaro putos.
Padidinti greitį ir plakant sudėti 1/3 stiklinės cukraus, kol baltymai bus tvirti, bet ne sausi.
Su šaukštu į morengus atsargiai įmaišyti kokoso masę.
Sukrėsti viską į konditerinį švirkštą, išspausti morengus ir kepti apie 2 valandas orkaitėje.
Palikti atvėsti orkaitėje.
Sudėti į sandariai uždaromą indą.

Iki vientisos masės smulkintuve sumalti mango minkštimą, 2 valg. š. cukraus ir laimo sultis.
Paragauti, jei mangas nebuvo toks saldus, įdėti dar cukraus ( bet turėkit omeny, kad desertui pakankamai saldumo suteiks ir morengai ).
Masę sudėti į indą, uždengti ir dėti į šaldytuvą, kol jos prireiks.
Mango masė gali būti paruošta iš anksto ir laikoma sandariai uždaryta šaldytuve.
Grietinėlę išplakti su likusiu 1 valg. š. cukraus. Atsargiai įmaišyti į mango masę. Nebūtina maišyti, kol šios dvi masės visiškai susilies į vieną. Užtenka keletą kartų permaišyti.
Sumaišyti mango masę su didžiąją dalimi morengų ir mėlynių ( palikti papuošimui ).
Paskirstyti per stiklines ir papuošti likusiais morengais ir mėlynėm.
Patiekti iš karto.

Skonis: 9.5/10

Puiku. Jis tikrai saldus, bet ne tradicinis, lengvas ir labai skanus.
Galbūt vos vos riebokas ( nors grietinėlės palyginti čia ne taip ir daug ), ir mango man nesusimalė iki kreminės vientisos masės. Buvo jaučiami maži mango gabaliukai, bet asmeniškai man tai netrukdė.
Saldus mango su saldžiais traškiais morengais ir saldžiarūgštėm mėlynėm.
Be to, desertas ir išvaizdus.

Reklama
Neškit desertus!

2 komentarai “Neškit desertus!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s