Duona.

Neminkyta prancūziška duona
No-Knead French Bread

3 stiklinės drungno vandens
1 1/2 valg. š. sausų mielių
1 1/2 valg. š. druskos
6 1/2 stiklinės miltų ( all-purpose )

Labiausiai nemėgstu turbūt aprašinėti, kaip reikia kepti duoną. Nemėgstu. Nemėgstu. Nemėgstu.

Dideliame dubenyje sumaišyti vandenį, mieles ir druską. Trumpam palikti ( nebūtina, kad mielės galutinai ištirptų ).
Iš karto sudėti visus miltus, pamaišyti mediniu šaukštu, kad jie visi bent jau sudrėktų. Nebūtina, kad viskas suliptų į vieną gumulą.
Uždengti ir palikti kelioms valandoms.

Šioje stadijoje galite tešlą dėti į šaldytuvą, jei neplanuojate jos kepti iš karto.

Rankas pabarstyti miltais. Paimti greipfruto dydžio tešlos gabalėlį ir volioti jį ( nesupraskit pažodžiui ), kol jis bus apvalus, o paviršius – glotnus. Padėti ant kukurūzų miltais pabarstytos lentos ir palikti 40 min.

Jei rimtai, tai visą duoną kepiau iš pusės kiekio.
Ir voliojau ją irgi visą, o ne dalimis.

20 minučių prieš duonos kepimą orkaitę pradėti kaitinti iki 225C.
Akmenį ( tokia plokštė, ant kurios picas kepa ) arba geležinę keptuvę pašauti į orkaitės vidurį, o apačioje – indą vandeniui.

Duonos tešlos viršų pabarstyti miltais ir padaryti negilias įstrižas įpjovas.

Po 20 minučių kaitinimo laikas kepti. Kepti galima, netgi jei temperatūra dar nepasiekė 225C.
Tešlą įdėti ant akmens, į indą vandeniui įpilti stiklinę apykarščio vandens ir staigiai uždaryti dureles.
Kepti 30-40 min., kol duona gražiai iškils ir paruduos.
Ataušinti.
Arba neaušinti ir iš karto pulti laužyti/pjaustyti ir valgyti.

Skonis: 9/10

Kaip ir daugeliu atveju, kai namie, paprastoje orkaitėje yra kepama duona, taip ir ši – geriausia ir puikiausia tą pačią dieną.
Traški plutelė, minkštas vidus.
Kitą dieną ji jau nebebūna tokia minkštut minkštutėlė, o ir plutelė jau nebetraška, bet… paskrudinta ji vis dar verta didelio įvertinimo.
Ir kitą dieną. Ir dar kitą.
Aš sakau jai ‘taip’.

Advertisements
Duona.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s