Obuolių pyragas.

Spalio vidurys, o aš dar nekepus obuolių pyrago.
Sąžinės neturėjimas. Ne kitaip.

O jei rimtai, tai jei nebūtų atsiradęs padorus kiekis rūgščių obuolių namie, nežinia ar būčiau kepus.
O dabar doroti reikia.
Gerai, ne taip grubiai.
Bet šiaip jiems vegetuoti aš neleidžiu ( ką jie ir daro ), o sakau ‘go and find a job, man’.
Tada jie keliauja į pyragą.

Grietininis obuolių pyragas
Sour Cream Apple Pie

Trapiai tešlai:
1 1/2 stiklinės miltų ( all – purpose )
1/4 stiklinės cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb, š, druskos
6 valg. š. sviesto, supjaustyto į 8 dalis
1 didelis kiaušinis
1 didelis kiaušinio trynys
1 valg. š. vandens

Smulkintuve sumaišyti visus sausus ingredientus.
Sudėti sviestą ir sumaišyti, kol jis jau akivaizdžiai netampa matomas.
Sudėti kiaušinį, trynį ir vandenį. Smulkinti, kol viskas sulips į gumulą ( man tai buvo, bet gali taip ir nebūti ), išimti ( gumulą arba ne ) ant miltais pabarstyto stalviršio, suploti į diską, suvynioti į plėvelę ir dėti į šaldytuvą.
Tešla gali gulėti iki 3 dienų.

Obuolių įdarui:
900 g obuolių, nulupti, sėklas išimti, riekelėmis supjaustyti
4 valg. š. sviesto
100 g cukraus

Sviestą ištirpinti keptuvėje, sudėti obuolius, apibarstyti cukrumi ir kepti 5-7 min., ant stiprios ugnies, kol pusę obuoliai gerokai suminkštės.
Nuimti nuo ugnies ir ataušinti.

Grietinės masei:
2 valg. š. miltų
1/4 stiklinės cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 arb. š. vanilės ekstrakto
3/4 stiklinės grietinės

Sumaišyti miltus su cukrum.
Įplakti kiaušinius, vanilę ir grietinę.
Į grietinės masę įmaišyti ataušusius obuolius.

Trupiniams:
1 1/4 stiklinės miltų ( all purpose )
1/2 stiklinės cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. cinamono
8 valg. š. ištirpinto sviesto

Sausus ingredientus sumaišyti, užpilti tirpintu sviestu ir suminkyti trupinius.
Atidėti.

Orkaitė – 180C.
23 cm skersmens formą iškloti trapia tešla, sudėti obuolių ir grietinės įdarą bei gausiai užbarstyti trupiniais.
Kepti 50-55 min.

Skonis: 8.5/10

  • Darbo ne tiek daug, kiek atrodo. Ypatingai, jei darai ramiai ir nesinervindama.
  • Obuolių pyragas yra sinonimas cinamonui, ir atvirkščiai. Man čia jo kiek trūko… bet užtat jis papildomai kvepėjo dar ir vanile.
  • Trapi tešla puiki. Žinot, ji nebuvo iš tos ‘laidos’, pavadinimu ‘plona, paskrudusi ir ypač trapi tešla’. Ši buvo ‘maloniai iškepusi,  kietesnė už biskvitą, bet vis dar minkšta ir tvarkinga’.
  • Įdaras – vos ne kreminis.
  • Trupiniams ant viršaus – visada taip. Jaučiu pakylėjimą, kai žinau, jog reikia trupinių. Mėgstu trupinius.

Bendrai, vertinu teigiamai, ir valgosi labai lengvai, rudeniškai, bet ne solidžiai. Bet apie išsisaugojimą aš dar pagalvosiu. Kažko stebuklingo aš čia neradau.
Beje, tai saldžiarūgštis pyragas. Ir saldžiarūgštingumas (? ) čia tikrai žymiai juntamas. Bet tai irgi yra gerai.

Reklama
Obuolių pyragas.

2 komentarai “Obuolių pyragas.

    1. Diana sako:

      Tikrai taip ir yra )
      Tik tai nėra tas labai rudeniškas, gausiai cinamonu kvepiantis saldus obuolių pyragas.
      Labiau sakyčiau, jog tai puikus, kreminis saldžiarūgštis, vanile kvepiantis obuolių pyragas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s