Savaitės pyragas: rozmarino ir abrikosų kvadratėliai

Sedėjau ir galvojau, kaip man patogu ir gera gyventi žinant bent jau kažką apie kitus blog’ų autorius. O pati aš mėgsu likti už uždangos.
Gerai. Labiausiai aš mėgstu nuotraukas. O pati likti už uždangos. Nežinau, ar daug iš tikro yra speliojančių kas aš, kaip atrodau ir kaip gyvenu, bet žmogiško smalsumo faktorius vis tiek kažkaip ir per kažkur turėtų pasireikšti.
Todėl, šalia savaitės pyrago, pateikiu ir save, dalinai šalia pyrago, dalinai ir toliau lieku nuošaly.

Blogeris irgi žmogus. Na, tada aš nenorėjau dar slkelbtis. Dabar. Nežinau. Vis dar rašant abejoju ar šito tikrai reikia, bet bala nematė. Pasaulis nesugrius )

Apie gaminimo pradžią ir priežastis jau pasakojau.
O toliau apie save pasakoti nemoku. Moku atsakinėti į klausimus, moku diskutuoti ir uždavinėti klausimus. Postringauti ir belestristika užsiiminėti tik su keliais žmonėmis.
Mano draugai nežino apie šį blog’ą. Net nežinau kodėl. Galbūt kvailas kompleksas, kad maistui skiriu kur kas daugiau dėmesio nei eilinis šios planetos gyventojas. Nesu popcorn’o, bulvių traškučių, dalinai greito maisto ir pusgaminių gerbėja, skirtingai nuo eilinio šios planetos gyventojo.

Saldumynai? Dažnai taip. O kartais noro nėra ir be jų gyvenu labai sėkmingai. Labiau mėgstu žiūrėti, nei valgyti. Alkio momentai – išimtis.
Filmai, fotografija, menai, mada, dalinai ( labai lėtai skaitomos ) knygos.
Muzika. Iš to seka music.lt narys. Nuotraukos, iš to seka efoto.lt narys. Facebook’as ir vkontakte, bei keletas rašomų blogų.
Kartais jaučiuosi interneto auka. Sakau, kad nebereikalo gimiau šiuo laikotarpiu, kai man suteikta galimybė reikštis internetinėje erdvėje, tad kodėl aš turėčiau to atsisakyti?

M, beje, buvo mintis ( kaip ir pas daugelį ), sukurti facebook’e savo tinklapį. Bet tada aš pagalvojau, kad kam reikia, tai nesunkiai surenka ir šį adresą. M? Taip? O gal aš klystu? Įtikinkit mane. Įtikinkit ir aš sukursiu 🙂

O manęs gana ir jau žymiai per daug. Mikrofoną perduodu tikriems šios vietos gyventojams ir tyliai pasitraukiu į užkuliusius.
Ponai ir ponios. Savaitės pyragas: abrikosų ir rozmarinų kvadratėliai.

Abrikosų ir rozmarinų kvadratėliai
Baked Apricot Bars

Rozmarinų tešlai:
170 g nesūdyto, kambario temperatūros sviesto
70 g cukraus pudros
1/2 arb. š. druskos
3/4 arb. š. vanilės ekstrakto
1/2 citrinos nutarkuota žievelė
1 1/2 arb. š. smulkinto rozmarino
250 g miltų

Abrikosų įdarui:
230 g džiovintų abrikosų
375 ml vandens/baltojo vyno
100 g cukraus
60 g medaus
2 valg. š. brendžio
žiupsnelis druskos

Trupininiam paviršiui:
70 g miltų
95 g rudojo cukraus
40 g smulkintų pekano/migdolų riešutų
45 g nesūdyto sviesto, šalto, supjaustyto

23 cm kvadratinę formą ištiesti folija. Patepti riebalais.

Rozmarinų tešlai sviestą, cukrų ir druską ištrinti iki šviesios ir purios masės. Sudėti vanilę, citrinos žievelę ir rozmariną, palaipsniui sudėti miltus, kol masė suformuos tešlą.
Tešlą sudėti į formą, lengvai miltuotom rankom paviršių suploti, išlyginti ir dėti į šaldytuvą 30 min.
Orkaitė – 180C. Tešlą kepti 25-30 minutes, kol tešla iškeps. Ataušinti iki kambario temperatūros.

Abrikosų įdarui visus ingredientus sudėti į prikaistuvį ir kaitinti ant nestiprios ugnies 45 minutes, kol didelė dalis skysčio išgaruos. Leisti kelias minutes ataušti, sudėti į smulkintuvą ir masę sutrinti į tyrę.

Trupiniams sumaišyti visus ingredientus ir pirštais trinant suformuoti trupinius.

Abrikosų tyre aptepti iškepusią rozmarino tešlą, gausiai apibarstyti trupiniais.
Kepti toje pačioje, 180C temperatūroje, 20-25 minutes, kol viršus apskrus.
Išimti iš orkaitės, leisti pyragui galutinai formoje ataušti.
Išimti ir supjaustyti nedidėliais kvadratėliais.

Skonis: 9.5/10

Puiku. Toks storas maloniai sviestu ir švelniais rozmarinais kvepiantis salstelėjęs pagrindas, labai saldi, kiek vyno prieskonio įgyjus abrikosų tyrė ir trupininis paviršius, kuriam aš dar nesu pasakius ne.
Kąsnelis to miniatiūrinio kūrinio ir tu supranti, kad jaukumas čia: puodelis arbatos ir trupininis abrikosinis kvadratėlis.
Damn, so good.

David Lebovitz nenuvilia.

Reklama
Savaitės pyragas: rozmarino ir abrikosų kvadratėliai

24 komentarai “Savaitės pyragas: rozmarino ir abrikosų kvadratėliai

  1. Diana, kokia simpatiška mergina už šio blog’o, nuotraukų ir įrašų slepiasi… 🙂 Tiesą sakant likau sužavėta. Ir šiandienos recepto, ir autorės atvaizdo 🙂

    P.S. Receptą šį ir aš esu nusižiūrėjusi, tik laiko vis nelieka :/

  2. Labai smagu, kad pasirodei! Tavo blogas mano vienas mėgstamiausių, tad visada rūpėjo, kokios rankos jį kuria. 🙂 Nesvarbu, kad nemoki tuščiažodžiauti, svarbiausia, kad tai, ką sukuri, yra puiku. Patikėk, nebūtina išsiversti iš kailio ir padėti save ant lėkštutės, kad blogas skaitomas būtų. Tu nesi tas tuščias puodas, kurs garsiai skamba ir tai yra smagu. 😉

    1. Diana sako:

      Smalsumas visų dabar patenkintas 🙂
      Vienas mėgstamiausių? Aš labai džiaugiuosi 😉
      Ir dėkui už tokius gražius žodžius. Vertinu )

  3. Žavi nuotrauka. Prisipažinsiu – maniau, kad už jo slepiasi daug vyresnė persona :> Shame on me 🙂

    Receptas viliojantis. Kai bus daugiau laiko… Et, kad jo kas kokį puskilogramį parduotų…

  4. Smagu susipažinti, įsivaizdavau tikrai visai kitokią 🙂
    O kvadratėliai atrodo nuostabiai, irgi nusižiūrėti, bet pabijota rozmarino skonio kepinyje ir tai, kad galbūt teks vienai valgyt.

    1. Diana sako:

      Su prijuoste? Šviesiais plaukais? O gal apystambę? 😀
      ( logiška, dėl tokio gaminamų saldumynų kiekio ))

      Nebijok, tikrai )
      Skonis nei krenta, nei kertasi su kuom nors kitu. )
      Abrikosai dominuojantys, o rozmarinai su citrina – malonus, labai švelniai juntamas prieskonis.

      Būtų jis ryškesnis, tai tada gal ir būtų galima juos priskirtsti jau prie kiek ‘gurmaniškesnių’ )

      1. Be prijuostės, bet šviesiais trumpais plaukais, truputį stambesnę. Bet ne dėl to, kad daug saldumynų gamini, o kad rašei, jog laikaisi dietų, apriboji save ir pan.
        Beje, aš tau vis pavydžiu laiko, kad tiek jo turi gaminimui. Nenori parduot? 😀

  5. O aš kaip tik jauną įsivaizdavau 🙂 Apie išvaizdą kažkaip negalvojau..
    Norėčiau dabar žiauriai tokio naminio pyrago… dar šilto, kiek trupančio, su arbata arba be 🙂 Bet teks kol kas šitus planus atidėti 😦

  6. Ai, beje, o kaip tau pavyksta “nuslėpti“ nuo draugų blog’ą ir gaminimo maniją?? Aš tai tokia apsėsta, kad vis išlenda į paviršių 🙂 Įvairiuose kontekstuose 🙂

    1. Lengvai apsėsta, galiu šnekėti non-stop ir jie tai žino 😀
      Ir juos tai kartais erzina )

      Nežinau, neužsimenu, kad turiu blog’ą )
      O ir jie patys didelio noro jį sužinoti nerodo. )

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s