Savaitės pyragas: ‘sveikuoliški sausainiai’

O tai juk nebūtinai turi būti pyragas ar jo giminaitis.
Nors tarp sausainių ir pyragų tam tikrų kraujo ryšių irgi galima įžvelgti.

Aš linkstu link to, kad taip pat sėkmingai kaip aš suvalgau pyrago gabalėlį, aš galiu pavalgyti ir sausainių.
Ir žinot, po ilgo ‘jų nevalgymo’ laikotarpio, jie man tapo tarsi kažkoks atradimas.

Arbata ir sausainiai.
Klasika.

Kaip ir arbata + bet kokia konditerija.

Prisipažinsiu, aš kartais kiek kvailai nusistatau prieš kokius ‘sveikuoliškus’ arba ‘mažai kalorijų’ turinčius sausainius ir kepinius, cukraus pakeitimą gliukoze ar miltus ‘gluten-free’.
Tai pateisindavau nuomone, kad ‘jei nori taip jau sveikai maitintis, atsisakyk konditerinių gaminių, o jei juos nors retkarčiais valgai, tai nesityčiok iš jų’.

Nors šioje vietoje aš galiu pati save paneigti ir pasakyti, kad jei žmogus gali padaryti net ir saldumynus sveikesnius, kodėl gi ne? Juk ne priešas sau, galų gale.

Sausainiai su saulėgrąžomis
Šaltinis: Virtuvės paslaptys 2009 ruduo

2 1/2 stiklinės maltų saulėgrąžų
2 1/2 stiklinės miltų
1/4 stiklinės rudojo cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 stiklinės razinų
1/2 stiklinės smulkintų datulių
1/2 stiklinės aliejaus
1/2 stiklinės vandens

Maltas saulėgrąžas sumaišyti su miltais, cukrumi, kepimo milteliais, razinomis, datulėmis.
Įpilti aliejaus, vandens ir užminkyti kietą tešlą.
Ant miltais pabarstyti stalviršio iškočioti 0.5 mm storio lakštą ir išspausti norimos formos sausainius.
Sausainius sudėti į kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti iki 190C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

Skonis: 8.5/10

Prisipažinsiu, mane jie maloniai nustebino.
Čia reikėtų pašnekėti apie saldumą. Jie ant kepinių ir sausainių ribos.
Suprantat, kaip sausainiai, nėra labai saldūs, bet pakankamai saldūs, kad juos pavadintum sausainiais. Maltos saulėgrąžos – puiku. Duoda ryškų saulėgrąžų ( salstelėjusių, patikėkit, tai dar geriau ) prieskonį, be to, dar ir tai datulė, tai razina pasitaikanti.
Nepasakyčiau, kad jie yra minkšti ar burnoje tirpstantis, bet trapūs. Ir patikėk, su puodeliu karštos arbatos – tikras apsėdimas.

Advertisements
Savaitės pyragas: ‘sveikuoliški sausainiai’

4 komentarai “Savaitės pyragas: ‘sveikuoliški sausainiai’

  1. Aš manau, kad geriau jau retkarčiais tų kalorijų neskaičiuoti ir pasimėgauti mažu kiekiu skanumynų, negu vien sveikuoliškus valgyti. Aišku ir tų sveikuoliškų kartais užsinori. Pavyzdžiui dabar mielai vienu pasivaišinčiau… 🙂

  2. Asta sako:

    Kas dėl kalorijų, tai pabandykit kada paskaičiuot sveikuoliškų ir nesveikuoliškų. Tada palyginkit. Skaičiai nustebins, pažadu (bent jau daugeliu atvejų) :))
    Bet mano principas tas pats – jei valgai, valgyk. Neverk, nesipyk su savim, nedurniuok – o mėėėėgaukissss… :))

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s