Savaitės pyragas: karamelinis obuolių ir sūrio pyragas.

Kartais man būna visiškai svetima būsena, kai žodžiai ir mintys tiesiog liejasi.
Kai aš trumpam galiu atitrūkti nuo visko ir žmogui, vidury jo rėžiamos kalbos pasakyti: palauk, pas mane minčių lietus.

Iš tikro, nelogiška darosi, kai svetima tai, ką tu būni patyręs. O dabar, galvoju, koks jausmas, kai krūvos minčių.
Aš nežinau, aš tikrai nežinau.

Tarsi jų niekada ir nebuvo.
Aš neturiu ką pasauliui kol kas pranešti.

O ir turėdama dažnai susilaikau.
O visos šios beprasmiškos tirados tikslas buvo vienas – padidinti tarpą tarp dviejų, perpjauto pyrago-torto nuotraukų.

Taip. Kartais aš būnu tikras smulkmenų žmogus.
Ignoruoju esmę ir nusilenkiu smulkmenoms.

Aš ĮKĖLIAU dainą. Seniai laukiau šio momento.
Egle, aš turbūt dabar kiekvieną kartą įkeldama dainą būsiu tau dėkinga. )

….

Iš esmės pateiksiu tokį receptą koks nurodytas. Nenorint, galite keisti ingredientus. Tarkim sausainių rūšį, galbūt riešutus. Iš esmės rodos daugiau ten ir nepaimprovizuosi, jei norite pajusti tą patį skonį, kokį ir aš.
Iš karto prisipažinsiu, kad graham crackers keičiau Selga, karamelinio skonio sausainius.
O pekano (karijų, jei neklystu ) riešutus pakeičiau graikiniais. Kaip beje dažniausiai ir darau.

Karamelinis obuolių ir sūrio pyragas
Caramel Apple Cheesecake Pie

Papločiui:
1 1/2 stiklinės graham crackers sausainių trupinių
75 g sviesto, ištirpinto
1/2- 3/4 stiklinės karamelės ( receptas žemiau )
1 stiklinė smulkintų karijų riešutų

Obuolių įdarui:
70 g sviesto
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1/4 arb. š. druskos
1 arb. š. cinamono
5-6 obuoliai, nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis

Sūrio sluoksniui:
250 g kreminio sūrio
1/4 stiklinės cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 didelis kiaušinis
1 valg. š. citrinos sulčių

Viršui:
3/4 stiklinės plakamosios grietinėlės
3-4 valg. š. cukraus pudros
1/4-1/2 stiklinės karamelės ( receptas žemiau )
smulkintų karijų

Orkaitė – 190C.
23 cm skersmens išardomos formos dugną iškloti kepimo popierium.
Papločiui sumaišyti sausainių trupinius, cukrų, cinamoną ir sviestą.
Išmaišyti.
Sukrėsti masę į formą, suformuoti dugną ir šonus, pašauti į orkaitę ir kepti 6-8 min., iki gražaus auksinio atspalvio.
Leisti pastovėti 10 min., po to ant papločio supilti karamelės sluoksnį, apibarstyti riešutais ir dėti į šaldytuvą.

Obuolių sluoksniui į keptuvę sudėti sviestą, rudąjį cukrų, druską ir cinamoną. Viską išmaišyti, masę pakaitinti 1 min. ir sudėti obuolius.
Kepti ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišant apie 15-20 min., kol obuoliai suminkštės ir dalis išsiskyrusio skysčio nugaruos.
Porai minučių palikti ataušti ir sukrėsti obuolius ant karamelės ir riešutų sluoksnio.
Atidėti.

Orkaitė – 180C.
Sūrio sluoksniui išplakti kreminį sūrį su cukrum iki vienalytės purios masės.
Sudėti vanilę, kiaušinį ir citrinos sultis ir dar porą minučių paplakti.
Masę sukrėsti ant obuolių, tolygiai paskirstyti ir kepti 30 min.
Išimti iš orkaitės, ataušinti iki kambario temperatūros ir mažiausiai 4 valandom dėti į šaldytuvą.

Pyragą išimti iš formos.
Grietinėlę su cukrum išplakti iki lengvo purumo, lengvai paskirstyti ant pyrago viršaus. Aplieti karamele ir apibarstyti riešutais.

Karamelė:
Caramel

113 g sviesto
1/2 stiklinės plakamosios grietinėlės
1 stiklinė cukraus

Turėkite omeny, kad karamelės čia išeis daugiau, negu pyragui jos reikia.

Prikaistuvyje sumaišyti sviestą, grietinėlę ir cukrų. Kaitinti ant vidutinės- aukštos ugnies, kol masė ištirps ir pradės virti. Užvirus ugnį sumažinti iki vidutinės ir virti apie 8 min., kol ji sutirštės. Ataušinti.

Aš dažnai susiduriu su karamelės pagaminimo problema.
Kai yra nurodoma, kad iš anksto reikia sumaišyti visus ingredientus ir juos kaitinti, dažniausiai ataušus ji ‘susicukruoja’ ir pradedamos jausti cukraus granulės.
Pyragui, aš ją nuolatos sustingusią kaitindavau, kad jis ‘apliejimo konsistencijos’ taptų.

Kyla mintis dėl cukraus ištirpintimo pradžioje, o tik vėliau kitų ingredientų sudėjimo.
Ar man kas atskleistų savo patirtį?

Skonis: 9.5/10

Iš tikro, kai kuriems – be priekaištų.
Nesiginčysiu, gali būti.
Lengvai vanile ir cinamonu kvepiantis, pats puriausias, lengviausias ir švelniausias viršus vėliau nepastebimai pereinantis į cream-cheese sluoksnį, kuris iš esmės niekuom, išskyrus kiek kietesne ‘kreminės varškės’ struktūra, nesiskiria.
Obuoliai ir sausainių paplotys su karamelės sluoksniu.
Viršus pūkinis, apačia – kiek konkretesnė, bet taip nuostabiai vienas kitą papildantys.
Suprantama.

Prikibti negaliu. Buvo skanu, tikrai skanu. Aš patenkinta, kiti labai patenkinti, lingavo galvomis ir aikčiojo į visas puses.

Reklama
Savaitės pyragas: karamelinis obuolių ir sūrio pyragas.

15 komentarų “Savaitės pyragas: karamelinis obuolių ir sūrio pyragas.

  1. Oooo fantastiškai atrodo! Niam. Deja įtariu ateinančius du mėnesius apsieit teks be gaminimo vien dėl taupumo – ne pas savus gyvenant negali prie viryklės stovėt kiek norisi…

  2. karamelę visada darau tokia tvarka (ir gaunasi puikiai): pakaitinu cukrų su vandeniu. kai pradeda ruduoti greitai įdedu sviestą ir grietinėlę. maišau, maišau, maišau ir ir viskas 🙂 jeigu ten kokie pasitaiko neištirpę cukraus gabalai, tiesiog ant silpnos ugnies pamaišau ilgėliau.
    čia, jei įdomu, galima daugiau paskaityti: http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=161%3Adruskoje-keptos-kriaus-su-karamels-padau&Itemid=1

  3. Lina sako:

    Aš karamelę gaminu taip: į metalinį indą ipilti cukraus, galima stiklinę, įlašinti kelis lašus acto, ir kaitinti kol viskas ištirps iki auksinės masės, iš pradžių cukrus sukietėja, tada po truputį pradeda lydytis, tai kai visai ištirpsta, tada galima lėtai pilti grietinėlę. Tada vietom ji tampa kaip irisas, bet pastoviai maišant viskas ištipsta. Ir grietinėlės reikia tiek, kad viskas nesustingų į saldainį. Šiek tiek pastovėjus gaunasi ideali karamelė, tiršta ir skani. Tik svarbu nesudeginti cukraus, nes viskas bus kartu, todėl geriausia daryti ne labai aukštoje temperatūroje.

    1. Tai Philadelphia būtų gerai, nors kartais Maximoje būna tokia pigesnė, lenkiška kreminio sūrio alternatyva. Ne bėda 🙂

      Pati nebandžiau, bet manau, kad kreminė varškė (kaip kad President) irgi būtų visai visai neblogai. Ne tokia sūrinė, bet rezultatas (tikiuos) būtų vis dar geras.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s