Avižinė sodos duona
Oat Soda Bread Recipe
sviesto formai ištepti
2 stiklinės avižinių dribsnių/ avižinių miltų
2 1/4 stiklinės miltų
1 3/4 arb. š. sodos
1 1/4 arb. š. druskos
1 3/4 stiklinės kefyro/ pasukų ir 2 valg. š. aptepimui
kmynų, sezamo sėklų ir aguonų paviršiaus apibarstymui
Orkaitė – 205C.
Sviestu ištepti kepimo popierių ir juo iškloti maždaug 25x12x8 cm formą ( 8 stiklinių talpos ).
Jei naudojami avižiniai dribsniai, juos sumalti.
Sumaišyti avižinius miltus, miltus, sodą ir druską. Viduryje padaryti duobutę, supilti kefyrą ir užmaišyti tešlą. Minkyti apie 30 sekundžių, kol tešla taps vienalytė. Jei ji labai sausa, papildomai įpilti truputį kefyro.
Tešlą sudėti į formą.
Aptepti kefyru ir apibarstyti maždaug 2 valg.š. sėklų mišinio.
Kepti ant vidurinio įtvaro apie 30 min.
Duoną pakelti vienu lygiu aukščiau, kad apskrustų viršus. Kepti dar 20 min.
Išjungti orkaitę, išimti duoną iš formos ir leisti ataušti ant grotelių.
Skonis: 8.5/10
Jaučiasi, nors ir sumaltos avižos, bet reikalo negadina.
Nors ir nepasakyčiau, kad duona pretenduoja į mano favorit’us, mat būdavo ir geriau, bet skųstis ja irgi neketinu.
Kiek sveikesnė versija. Tinka ir šiaip valgyti, ir prie sriubos, ir su sūriu. Žooodžiu, plačiai panaudojama, kas jau didelis pliusas.
Skonio ypatingo/pavydėtino/nepakartojamo neįgyja, be to, nėra tirpstanti burnoje, bet kaip gerokais sveikesnės duonos versijai, aš jai duodu savo palaiminimą.