Polentos apkepas.

Kartais atsiranda tarpusavio nesupratimas. Nesupratimas kaip galima mėgti/nemėgti to ar ano. Juk tai toks puikus derinys. O kitas pasako, kad jam tai nieko ypatingo. O tu ragauji ir galvoji, kaip tai gali būti ‘nieko ypatingo’?

Skoniai skiriasi, o gal nuolatinis maisto gaminimas ir horizonto plėtimas daro savo. Juk tai tikrai stipriai įtakoja.
Tarkim, nuo aptirpusių ledų pereini vėl prie ką tik ištrauktų iš šaldytuvo.

Šioje vietoje norėčiau pridurti, kad iš tikro reikia kažkokių atspirties taškų.
Bet taip buvo su šiuo apkepu.
Atėjau, pamačiau, nugalėjau.

Žinojau, kad gaminsiu vos pamačius. Tikrai.  Pažiūrėkite į nuotraukas ( šaltinyje ).
Kiek absurdiškiau tai, jog namie gulėjo dustanti citrina.
Apkepui reikia citrinos. Aš supirkau visus likusius ingredientus. Dėl citrinos. Ji čia pasidarbavo kaip ženklas. Pranašas. Visa ko vedlys.
Ir aš pagaminau.

Ne per vieną dieną, beje.
Etapais.

Padažas. Polenta, Kepimas.
Tai buvo lengviau, negu viską iš karto. Tiems, kas kartais kenčia nuo nenoro gaminti arba laiko stokos.

Kepta polenta su pomidorų padažu
Baked Polenta with Romesco Sauce

Padažui:

3 valg. š. alyvuogių aliejaus
350 g mažų prinokusių pomidorų ( gali būti vyšninių ir slyvinių mišinys )
saldžioji raudonoji paprika, perpjauta per pusę
2 aitriosios paprikos, išvalytos nuo sėklų ( pakeičiau mažu kiekiu maltos )
3 česnako skiltelės, nuluptos ir sutraiškytos
2 stambios ciabattos riekės
30 g migdolų
30 g lazdyno riešutų
1 citrinos, sultys

Pomidorus ir papriką apšlakstyti aliejumi ir dėti apskrusti po grilium, apie 5 minutes, kad daržovės neapdegtų ( stebėdama viską šį etapą perkėliau į orkaitę ).
Papriką įdėti į maišiuką ir kuriam laikui palikti, kad odelė atšoktų. Odeles nuimti ( tą padariau, beje, ir su pomidorais ).
Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti česnakus, plėšytą duoną ir riešutus. Viską apkepti ( 3-5 min ) ir atidėti į šalį.

Papriką, pomidorus, duonos ir riešutų, česnako mišinį sudėti į trintuvą, apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti druska bei pipirais ir viską sutrinti iki vientisos masės.
Padažas gali būti padarytas iš anksto ir laikomas šaldytuve.

Polentai:

2 stiklinės polentos
5 stiklinės daržovių sultinio
1 1/2 stiklinės stambiai pjaustytų bazilikų
pomidorų padažo ( pagaminto anksčiau )
2 stambios riekės ciabattos, suplėšytos
1 valg. š. za’atar prieskonių mišinio ( naudojau provanso žoleles ir truputį druskos )
1 arb. š. alyvuogių aliejaus

Sultinį užvirti, suberti polentą ir 10-15 min virti ant neaukštos ugnies iki vientisos masės, kad jokių grūdelių nesijaustų.
Nuimti nuo ugnies, įmaišyti bazilikus.
Polentą sudėti į riebalais pateptą formą ir bent jau 1 h, o geriau – visai nakčiai dėti į šaldytuvą sustingti.

Orkaitė – 180C.

Į smulkintuvą sudėti ciabattos riekes, prieskonius ir alyvuogių aliejų ir sumalti iki trupinių.

Polentą išimti iš formos ir supjaustyti plonom riekelėm.

Į kepimo formą dėti trečdalį padažo, uždengti puse polentos riekelių, vėl dėti padažo, likusią polentą ir baigti padažu.
Apibarstyti ciabattos ‘prieskoniais’ trupiniais.
Kepti 30-40 min.

Skonis: 9.5/10

Man labai labai. Kitiems euforijos nesukėlė. Vėl.
Jokios mėsos, bet skonis toks vientisas, stiprus ir šiltas. Tikras comfort food.
Manau padažui naudojant vietinius, KVEPIANČIUS pomidorais pomidorus, apkepas gali tapti tikru atradimu ir pakylėjimu. Pasieksit dvasinę pilnatvę,
Tikrai, aš jo valgau truputį daugiau, nei man telpa. Tai vienintelė priežastis, dėl ko aš jo daugiau negaminčiau.

Reklama
Polentos apkepas.

4 komentarai “Polentos apkepas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s