Kiauliena su grybais ir tortas finalui.

Užplūsta nostalgija, if you know, what I mean.
Su tokiais track’ais reikėtų gimtadienius švęsti, kas beje…

Neseniai turėjau vieną iš retų galimybių ant savo pečių maloniai užsikrauti pietus. Jei pietus gaminu aš – lūžtančio stalo galite nesitikėti, bet tikėtis mėsos. Tai retais, labai retais atvejais.

Kiauliena su grybų ir migdolų “kailiniais”
Virtuvės paslaptys

200 g pievagrybių
svogūnas
šviežių petražolių
50 g sviesto
100 ml migdolų plokštelių
druskos, pipirų
2 kiaušinių tryniai
1 kg kiaulienos nugarinės
2 v. š. prancūziškų garstyčių

Pievagrybius, svogūnus ir petražoles susmulkinti.
Įkaitintame svieste apkepti svogūnus, sudėti pievagrybius ir dar pakepti porą minučių. Sudėti migdolus, petražoles, druską ir pipirus, pakepti, nuimti nuo ugnies, ataušinti. Įmaišyti kiaušinių trynius.
Mėsą dėti į kepimo indą, ištepti garstyčiomis, apdėti migdolų ir grybų mase, kepti iki 200C įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Iškepusią mėsą 10 min palaikyti uždengtą.
Patiekti.

Skonis: 9/10

Man pasirodė gerai, o po pietų priėjo ir pasakė, kad “buvo tikrai gerai”.
Mėsą, manau, reikėtų kepti uždengus folija, kitaip iš grybų ir migdolų gali ne itin kas likti.

***

Aš tikrai manau, kad valgant mėsą galima apsiriboti ir salotomis bei daržovėmis, bei skrandžiui streso nevaryti įvairiais sunkesniais garnyrais.
Ir visgi. Manęs paprašė. O ir visų mylimas bulves aš buvau prisižiūrėjus kaip pagaminti.

Orkaitėje keptos bulvės
What Katie Ate

6-8 labai didelės miltingos bulvės, perpjautos pusiau
jūros druskos
keletas rozmarino šakelių
rapsų aliejaus

Orkaitė – 200C.
Į skardą įpilti 1/3 stiklinės aliejaus, dėti į orkaitę įkaisti.
Pasūdytame vandenyje apvirti bulves: ant didelės ugnies užvirti, kiek sumažinti ir virti neilgai, kad bulvės nespėtų pilnai išvirti.
Skardą su aliejum išimti iš orkaitės, sudėti bulves, apibarstyti jūros druska, rozmarinu ir kepti apie 1- 1.25 h, kol bulvės bus traškios.

Skonis: 9.5/10

Tokios traškios iš išorės ir labai minkštos viduje. Ne pats sveikiausias pasirinkimas, bet skanus.

***

Vakaro žvaigždė – tortas.
Reikėtų į galvą įsikalti, kad svarbiom progom daryti tai, kas patikrinta, o ne naujus receptus bandyti. Vienintelį kartą kai tu nors kiek pirštą dėl puošybos pajudini, paaiškėja, kad želatina ir vėl tau nepakluso.
Tada tortą gali tekti valgyti šaukštu.
Anyway…

Havanos tortas
Summer and Havana Cake

Papločiui:
2 tryniai
100 g sviesto
3 v. š. miltų
8 v. š. griliažo (receptas žemiau)

Įdarui:
1 l pieno
500 ml plakamosios grietinėlės
3 v. š. cukraus
3 v. š. vanilės ekstrakto
3 v. š. vanilinio cukraus
30 g želatinos

Viduriui:
4 baltymai
8 v. š. griliažo

Puošybai:
200 ml plakamosios grietinėlės

Griliažui:
250 g lazdyno riešutų
4 v. š. cukraus

Nuo lazdyno riešutų pašalinti odeles.
Ištirpinti cukrų, sudėti riešutus, išmaišyti, kad pasidengtų karamele, nuimti nuo ugnies, paskleisti ant riebalais patepto/kepimo popieriumi patiesto stalviršio.

Paruošti želatiną.
Pieną kaitinti su cukrum, vanilės ekstraktu, kol užvirs. Nuimti nuo ugnies, įmaišyti ištirpintą želatiną, palikti ataušti.
Dėti į šaldytuvą ataušti pilnai. Masę turi priminti pudingą/ panna cotta.

Papločiui ištrinti trynius su sviestu, sudėti miltus, cukrų. 26 cm skersmens paplotį kepti apie 10-15 min iki 180C įkaitintoje orkaitėje.

Viduriui baltymus išplakti iki purumo, įmaišyti griliažą. Suformuoti du 26 cm skersmens diskus ir kepti apie 30 min iki 120C įkaitintoje orkaitėje.

Pieno masei sustingus ją išplakti mikseriu. Atskirai išplakti grietinėlę ir sumaišyti su pieno mase.

Surinkimas: paplotį dėti į atsegamą 26 cm skersmens formą, prieš tai šonus išklojus maistine plėvele.
Ant papločio sudėti 1/3 kremo, morenginį diską, vėl kremo, antrąjį dirską ir užbaigti kremo sluoksniu.
Dėti į šaldytuvą nakčiai
Papuošti plakta grietinėle ir griliažu.

Skonis: 9/10

Visgi aš linkus jam duoti labai neblogą įvertinimą, nes jis buvo skanus.
Lengvas, ne perdėm saldus, bet elegantiškas (šaltinyje, o ne mano drebutinė masė), taip pat ne apsunkinantis.
Riešutai ir sustingus grietinėlės masė: ryšku, kiek trašku ir švelnu.

Su vanilės ekstraktu siūlau kiekį kiek mažinti.

Norėčiau pamėginti jį padaryti dar kartą. Gal kada.

Advertisements
Kiauliena su grybais ir tortas finalui.

2 komentarai “Kiauliena su grybais ir tortas finalui.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s