Vištiena kepta druskoje ir špinatų gratin.

Atsitiktinumo dėka buvo daug druskos ir kadangi “pasakyk man ingredientą, o aš tau pasakysiu 10 receptų“, mane kaip mat “nušovė“ mintis, jog pats laikas pamėginti kepti tiek bulves, tiek vištieną druskoje.
Nesu užkietėjęs mėsos kepėjas, o ir vištą esu kepus gal 1-2 kartus gyvenime, todėl slaptais patarimais pasidalinti negalėjau, bet suradę gan patikimai atrodantį receptą nusprendėm pabandyti. Ir pabandėm. Ir gavosi. Ir špinatų gratin irgi pabandėm. Jis irgi gavosi.

Buvau užmačius internete, kad į druską labai sėkmingai įmaišoma įvairių prieskoninių žolelių: tiek šviežių, tiek džiovintų. Tam kilogramui su trupučiu subėrėm pakuotę džiovintų provanso žolelių, įmaišėm šviežių rozmarinų ir šalavijų, kurių nepamiršom kartu su laimu įdėti ir į pačios vištos vidų. Ir štai.

2013-04-12 20.31.07Tiesa, receptas prašo 12 baltymų. Pamirškit. Naudojau 1. Minimaliai sudrėkina druską ir tada ją jau nesunku lipdyti ant pačios vištos.
O ištraukę būkit pasiruošę pasitelkti vos ne plaktuką, mat druska sukietėja. Ir tai buvo beveik simboliška bandant pramušti “kevalą“ ir pamatyti kas gi iš viso šito išėjo.
Receptą pateiksiu kaip šaltinį, bet darėm vistiek savais būdais.

Druskoje kepta višta
Salt Roasted Chicken

Įvairių prieskonių
vištos
druskos
baltymo

Orkaitė – 200C.
Vištą nuplauti, nusausinti. Į vidų dėkite šviežių prieskonių, citrinos/laimo/apelsino/kas į galvą šaus ir kuo mėgstate gardinti vištieną.
Maždaug 1.3 kg druskos sumaišyti su prieskoniais (nėra būtina, bet kvapas malonesnis) ir 1 baltymu. Kelias minutes druską pamaišyti (galite “paminkyti“) ir trečdalį sudėti į formą. Ant druskos dėti vištieną ir apdėti likusiu druskos mišiniu.
Kepti gerai įkaitintoje orkaitėje apie 70 min.

2013-04-12 21.08.53Špinatų Gratin
Spinach Gratin

4 v. š. sviesto
2 svogūnai
1/4 stiklinės miltų
3 stiklinės pieno
1/4 a. š. malto muskato
žiupsnelis kajeno pipirų
1.5 stiklinės tarkuoto Griujerio
3×480 g šaldytų špinatų
1/2-1 a. š. druskos
1/4-1/2 a. š. baltųjų pipirų

2 v. š. sviesto
1.5 stiklinės “panko“ džiūvėsėlių
druskos, pagal skonį

Sviestą ištirpinti, sudėti pjaustytus svogūnus, kepti apie 10 min. Sudėti miltus, pakepti apie 2 min, maišant lėtai pilti karštą pieną ir maišyti, kol padažas sutirštės. Įmaišyti muskatą, kajeno pipirus ir nuimti nuo ugnies.
Nuo špinatų nuspausti vandenį. Kartu su sūriu įmaišyti į pieno padažą, pagardinti druska ir pipirais. Masę sudėti į formą.
Džiūvesėlius sumaišyti su druska ir pakepti keptuvėje ištirpintame svieste. Lygiu sluoksniu pakirstyti ant špinatų ir kepti iki 200C įkaitintoje orkaitėje 30-35 min.

Skonis: 9.5/10

Nusprendėm, kad buvo tikrai išskirtinai gerai. Vištienos odelė itin sūri, bet ji apsaugo mėsą, kuri stebuklingai pasisavina reikiamą jai druskos kiekį (norint kepti filė, siūlau pavartyti internetą, bet vienas iš siūlymų yra kepti suvyniojus į marlę). Mėsa pilnai iškepus, sultinga ir ne prėska, bet visokių marinatų ir netradicinių skonių gerbėjai stebuklo gali nesitikėti. Tai tiesiog vištiena at its best.
Ir špinatai puikiai tiko. Švelnūs, kreminiai ir mano nuomone gan plačiai panaudojami.
Kad ir pusryčiams su skrudinta duona ir omletu.

Reklama
Vištiena kepta druskoje ir špinatų gratin.

2 komentarai “Vištiena kepta druskoje ir špinatų gratin.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s