Benediktai.

Planas brendo maždaug nuo tada, kai sužinojome, kad jų yra Marse, nors dar ir ragavę nebuvom.
Paskui paragavom, mums patiko, žadėjom grįžti vos ne kiekvieną sekmadienį, tik vis kas sutrukdydavo.
Jei ne Mantas, jų darius ir nebūčiau. Mane gąsdino padažas, mane gąsdino kiaušiniai “marškinėliuose”, kurių niekad nebuvau darius, mane gąsdino daug kas. Bet Mantas mieliau įtiksi su benediktais ir neverta vietoj jų siūlyti išsikepti kokį pyragą. Benediktai yra benediktai.

P1170267

Benedikto kiaušiniai
Gordon’s eggs Benedict

2  angliški muffin’ai*
4 riekelės kumpio (Parmos/Serrano ir pan)
4 kiaušiniai
3 v. š. baltojo vyno acto
olandiško padažo

* pasistengsiu muffin’us kaip nors pati iškepti, bet šį kart jie iš Marks&Spencer.

Muffin’us perpjauti išilgai per pusę, paskrudinti.
Kumpį taip pat paskrudinti keptuvėje.

Užvirti apie 2 l vandens su 3 v. š. acto. Mentele vandenį lengvai pamaišyti, sukuriant sūkury ir įleisti kiaušinį (kiaušinį siūlyčiau atsargiai įmušti į mažą indelį, paskui atsargiai jį įleisti į vandenį. Sūkurys sukuriamas tam, kad įleistas kiaušinis kaip mat pradėtų judėti nurodyta kryptimi ir baltymas gražiai apgaubtų trynį).
Virti 2- 3 min. (trynys turi būti skystas. Jei trynys sukietėjo – tai ne benediktai).
Skrudintą muffin’o puselę užpilti trupučiu olandiško padažo (to nedarėm), uždėti kumpio, virtą kiaušinį ir apipilti likusiu padažu. Patiekti su salotomis.

P1170261

Olandiškas padažas
Hollandaise sauce

125 g sviesto
2 tryniai
1/2 a. š. baltojo vyno acto
žiupsnelis druskos
šlakelis šalto vandens
citrinos sulčių
kajeno pipirų

Sviestą ištirpinti, nugriebti baltas, paviršiuje susidariusias nuosėdas ir laikyti šiltai.
Trynius, actą, druską ir vandenį plakti porą minučių. Dubenėly su mišiniu statyti į vandens vonelę (verdančio vandens paviršiaus nelieskite) ir intensyviai maišyti apie 3-5 min., kol padažas taps šviesus ir tirštas.
Nuimti nuo ugnies. Maišant po truputį įmaišyti tirpintą sviestą, kol masė taps vienalytė. Pagardinti citrinos sultimis ir pipirais, jei padažas per tirštas – įpilti šlakelį vandens.
Padažą laikyti šiltai iki patiekimo.

* pagal receptą, kiekis nurodytas 2 muffin’o puselėm. Turint omeny, kad mes padažą pylėm tik ant viršaus, tai drąsiai sakau, kad jo užtenka 5-6 puselėm.

Skonis: 10/10

Turėjau patį tikriausią “sunday brunch”. Sąžiningai, sedėjau ir didžiavausi tiek mumis, tiek skystu kiaušinio tryniu.
Kumpis yra, turbūt, charakteringiausias šio patiekalo ingredientas, mat toliau, viskas labai “kiaušiniška” ir švelnu. Man patiko. Neturiu prie ko prikibti.

Reklama
Benediktai.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s