Kalėdinė aviena su žiediniais kopūstais.

P1170639

Aviena su kalėdiniais prieskoniais
Lamb with Christmas Spices

2 dideli svogūnai
4 česnako skiltelės
5 cm imbiero šaknies gabalėlio, tarkuoto
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1.5 kg avienos filė*, gabaliukais
2 cinamono lazdelės
8 gvazdikėliai
6 kardamono ankštys
žiupsnelis šafrano
2 lauro lapai
2 a. š. maltos kalendros
3 v. š. maltų migdolų
850 ml jautienos sultinio
250 g džiovintų abrikosų

* troškiniams aš nesigilinu (nes nežinau) kokią avienos dalį naudoju. Tikri maisto guru mane “iškoneveiktų”, bet dažniausiai, patroškinus savo nuožiūra, mėsa ankščiau ar vėliau suminkštėja.🙂

Svogūnus, išspaustas česnako skilteles ir imbierus pakepti aliejuje, kol svogūnai suminkštės. Sudėti pjaustytą avieną ir apkepti kol apskrus. Sudėti prieskonius, neilgai pakepti kol pakvips. Suberti migdolus, supilti sultinį ir uždengus troškinti apie 45 min.

Sudėti pjaustytus abrikosus ir dar patroškinti 15 min. Jei visas skystis jau bus išgaravęs, įpilkite truputėlį vandens.

Skonis: 9/10

Kvapas suteikia uoslei saldumo “natą”, abrikosai – skoniui. Jis vientisas, kvapnus ir švelnus. Jokios daržovės dėmesio neatitraukia, todėl belieka mėgautis kvapniu mėsos patiekalu.

Kaliafiorų apkepas
Cauliflower Sformato

mažas žiedinis kopūstas (apie 1 kg)
2 v. š. alyvuogių aliejaus + papildomai kepimo indui
druskos
2/3 stiklinės tarkuoto Parmezano
3 3/4 stiklinės pieno
1/2 stiklinės sviesto
1/2 stiklinės miltų
3 dideli kiaušiniai
2 dideli kiaušinių tryniai
2 v. š. alyvuogių aliejaus
šviežiai maltų juodųjų pipirų

Orkaitė – 190C.
Kopūstą išskirstyti žiedynais, paskleisti ant skardos. Apšlakstyti alyvuogių aliejum, pabarstyti druska ir paskrudinti orkaitėje apie 30-35 min. Ataušinti.
Bešameliui: puode ištirpinti sviestą. Po truputį suberti miltus ir kepti kol paruduos, apie 2-4 min. Maišant po truputį pilti pakaitintą pieną ir maišyti, kol masė bus vientisa. Įberti 1 a. š. druskos ir dar maišant pavirti apie 10 min. Padažą perpilti į didesnį dubenį.
Apkepui skirtą didelį kepimo indą pašlakstyti aliejumi ir dugną apibarstyti puse kiekio Parmezano.
1/2 stiklinės žiedinio kopūsto susmulkinti peiliu, likusią dalį – sutrinti iki vientisos masės.
Kiaušinius ir kiaušinių trynius išplakti su alyvuogių aliejumi. Sumaišyti su bešameliu, smulkintais ir trintais žiediniais kopūstais, likusiu sūriu. Pagardinti druska ir pipirais. Masę sudėti į kepimo indą.
Kepti iki 200C įkaitintoje orkaitėje 30 min. Leisti pastovėti 10-15 min. ir tada patiekti.

Skonis: 9/10

Ne vienas komentatorius nusprendė, jog patiekalas nevertas tiek pastangų, kiek reikalauja.
Visų pirma, pagaminę jį pirmą kartą, sekantį jau seksis greičiau, nes be recepto žinosit kas po ko seka.
Antra, jis švelnus, sūrinis ir lengvas. Neverta lyginti su paprasta bulvių koše.
Trečia, jis vertas gaminimo. Ir jis tiesiog tobulai dera su “kalėdine” aviena. Mėsos skonis ir kvapas – ryškūs, o žiedinių kopūsto apkepas papildo patiekalą savo lengvumu ir švelnumu, bet kartu – sudaro ir rimtą pagrindą atsiskleisti visiems skoniams. Žinau, jog čia nebūtų tikęs joks špinatų ar cukinijų gratin’as, todėl rimtesniems mėsos troškiniams tai tobulas variantas. Atskirai jie gal ir verti devynetų, bet kartu – aukščiausias įvertinimas. Match made in heaven.

Kalėdinė aviena su žiediniais kopūstais.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s