Džemai.

P1180592

Nektarinų džemas su kava
Šaltinis

900 g nektarinų, perpjautų perpus ir kauliukus išėmus
300 g cukraus (su pektinu)
7 v. š. laimo sulčių
5 v. š. kavos pupelių
vanilės ankštis

Džemui naudoti galite tiek nektarinus, tiek persikus. Ar valysite odeles – jūsų pasirinkimas, bet po visų valymų vaisiaus turėtų likti 900 g. Tradiciškai, uogienėms reikėtų naudoti cukrų su pektinu. Jei naudojate paprastą, turėtumėte x3 jo kiekį. Naudojau nektarinus, vaisių nuo odelių nelupau ir naudojau 300 g paprasto cukraus. Džemas, rodos, pavyko.

Pusę nektarinų sumalti blenderiu, likusius – supjaustyti smulkiais gabaliukais. Visus nektarinus sudėti į puodą su cukrum, 6 v. š. laimo sulčių. Kavą sumalti, supilti į marlę ir užrišti (padarykit ryšulėlį), įmerkti į nektarinus. Vanilės ankštį išskobti. Sėklytes kuriam laikui atidėkit į šalį, ankštį įmeskit į nektarinų masę. Uogienei leisti pastovėti bent jau 2 valandas, galit nakčiai dėti į šaldytuvą.
Uogienę užvirti ant stiprios ugnies ir jai užvirus virti apie 4 min. nuolat maišant, kol sutirštės. Nuimti nuo ugnies, išimti vanilės ankštį ir kavos ryšulėlį. Į džemą sudėti vanilės minkštimą ir pagardinti likusiu šaukštu laimo sulčių.
Ataušinti.

Skonis: –

Su skoniu vertinimu kiek sunkoka. Jei paskyriau jiems atskirą post’ą – verta. Leiskite draugams atspėti, kokį vaisių naudojote, greičiausiai neatspės. Maloni saldžios kavos užuomina, ir ryškių, saldžių bei pilnų vaisių skonio pagrindas. Kuo toliau, tuo patiko vis labiau.

P1180958

Kriaušių džemas su rožiniais pipirais

750 g kriaušių
200 g cukraus
citrinos sulčių
tarkuoto imbiero
3 v. š. rožinių pipirų

Šią idėją pasivogiau iš lietuviškų džemų serijos, kurią užmačiau Mamma mia delikatesuose.

Citrinos sultis ir imbierą naudokite savo nuožiūra. Norite labiau saldžiarūgščio- daugiau citrinos, mažiau – mažiau citrinos. Pati tokiam kiekiui sunaudojau apie pusės citrinos sulčių ir iki 1 v. š. tarkuoto imbiero. Džemas buvo saldus su vos juntama rūgštumo užuomina.
Pipirai yra šaunu, bet padauginti jų nereikia. Manau, 3-4 v. š. pilnai turėtų pakakti.

Kriaušes nuvalius, išėmus sėklalizdžius ir supjausčius kubeliais turėtų būti apie 750 – 800 g.
Kriaušes užpilkite cukrum, citrinos sultimis, pagardinkit imbieru. Išmaišykit ir nakčiai dėkit į šaldytuvą.
Kriaušes dėkit ant ugnies, užvirkit, ugnį sumažinkit ir virkit apie 15-20 min., kol suminkštės. Jei kriaušės iki to laiko nesukrito – galite švelniai sutrinti, bet palikite ir nemažai gabaliukų. Jūsų tikslas, kad džemas primintų džemą, o ne kriaušių gabaliukus, plaukiojančius sirupe. Dar pavirkite porą minučių, įmaišykite rožinius pipirus ir nukelkite nuo ugnies. Ataušinkite.

Skonis: –

Rodos, paprastas kriaušių džemas. Bet tik tol, kol prakandate rožinį pipirą. Visiškai pamilom, valgom su didžiausiu malonumu ir pelėsiniu sūriu. Darysime darysime ir dar kelis kartus darysime.

Paskutinis bandytas variantas buvo vyšnių džemas su mėtomis ir šokoladu. Įdomu tai, jog su vyšniomis ir cukrumi keliauja ir mėtiniai saldainiai į puodą. Iš pradžių mėta visai maloniai atsiskleidė, bet net ir nedidelė saujelė šokolado kaip mat viską užgožė ir, Manto žodžiais, liko tik dirbtinumo įspūdis. Džemą galite rasti VMG vasaros (2013) numeryje. Kitą kartą naudotume tikras mėtas, nes vyšnių- mėtų- šokolado derinys tikrai geras.

Džemai.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s