Citrininis tortas.

Kelioms dienoms nustūmiau rugpjūčio santrauką tam, jog tinkamai palydėti vasarą. Skaniai, gražiai ir vasariškai. O gal pasitikti rudenį.

image (3)

Jei manęs pasiteirautumėte mieliausio metų laiko, greičiausiai neatsakyčiau. Kiekvienas jis turi savo žavesio, jei žinai ką tiksliai veikti. Pasismulkinkime dar – kiekvienas mėnuo turi savo žavesio, jei žinai, ką su juo veikti. Rugsėjis – vasaros šešėlis, kai užsimetus paltą ir akinius nuo saulės vis dar malonu braidžioti lauke. Spalis – spalvų odisėja. Lapkritį laikas išsikepti obuolių pyragą ir užsiplykiti earl grey arbatos. O gal jau ir chai. Gruodis. O taip. Gruodis. Ir taip toliau. Visi jie turi savo nuotaikas ir šarmą, svarbiausia – jį suprasti ir pritaikyti sau. Atsipalaiduoti, įkvėpti ir mėgautis. Čia ir dabar.

Pirmas impulsas buvo jau iškepti kokį imantresnį obuolių pyragą. O gal grikių ir patiekti su keptomis slyvomis. Likau prie citrinų.

Nes kvapnu, gaivu ir vasariška. Ir receptą norėjau išbandyti nuo tada, kai Oliverio žurnale jį pamačiau. Viršelyje. Didelis, kvapnus ir saldžiarūgštis. Žurnalo nenusipirkau, bet redakcija buvo itin maloni ir receptą man atsiuntė. I was lucky 127% that day.

Receptas skirtas 23-24 cm skersmens apvaliai formai. Sviesto ir cukraus kiekiu gąsdintis nepradėkit. Priešingu atveju, savęs tada ir neerzinkit. Kaip sako, “life is too short for fake butter, fake cheese and fake people”. Sviestas yra gerai. Galų gale, bet kokiai progai torto irgi niekas nekepa. Lets celebrate.

image (4)

Citrinų ir aguonų tortas su morengais
Jamie Oliver magazine, 47th issue

6 didelių kiaušinių
3 kiaušinio baltymų
500 g cukraus
350 g sviesto
350 g savikėlių miltų*
2 a. š. kepimo miltelių
75 g aguonų
4 citrinos, žievelė ir sultys
150 g cukraus pudros
250 ml plakamosios grietinėlės
250 g neriebaus jogurto
150 g citrinų kremo (lemon curd)**

* savikėliai miltai – 1 stiklinė miltų+ 1/2 a. š. druskos + 1 1/2 a. š. kepimo miltelių
** galite nusipirkti M&S. Patys pasigaminti irgi neužtruksit.

Orkaitė – 140C.
Ant kepimo popieriaus nusibrėžkite 2×23 cm skersmens apskritimus.
Baltymus išplakti iki standžių putų. Plakant supilti 150 g cukraus ir plakti dar apie 5 min., kol masė bus standi ir blizganti. Baltymus paskirstyti ant apskritimų. Vieno paviršių išlyginti, kito – galite palikti kiek kūrybiškesni (jis ir bus torto viršus). Kepti apie 1 h. Norite, jog morengai apskrustų, bet viduje vis dar būtų tąsūs. Ataušinkite.

Orkaitė – 170C. Dvi 23 cm skersmens formas patepkite riebalais.
Sviestą ir likusį cukrų išplakite iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
Savikėlius miltus sumaišykite su kepimo milteliais (taip, jau ir miltuose yra kepimo miltelių ir mes juos dar papildomai sumaišom su kepimo milteliais). Miltus įmaišykite į tešlą. Sudėkite aguonas, citrinų žieveles ir supilkite 2 citrinų išspaustas sultis.
Tešlą padalinkite į dvi pasiruoštas kepimo formas ir kepkite 30 min.
Tuo tarpu cukraus pudrą sumaišykite su likusių 2 citrinų sultimis, išsukite sirupą. Karštus iškepusius papločius subadykite krapštuku ir sutepkite sirupu. Leiskite sirupui susigerti, o papločiams ataušti.

Grietinėlę išplakti, sumaišyti su jogurtu.

Ant serviravimo lėkštės dėkite pirmajį biskvitą, 1/3 grietinėlės kremo ir įsukite kelis valgomuosius šaukštus citrininio kremo. Paviršių išlyginkite ir ant viršaus dėkite morengą. Vėl dėkite 1/2 likusios grietinėlės, citrininio kremo, išlyginkite ir dėkite antrąjį biskvitą. Sudėkite likusią grietinėlę, citrininį kremą ir pabaikite paskutiniu morengo disku.

Skonis: 10/10

Sunshine on a plate. Kiekvienas kąsnis – saldžios citrinos užuomina. Biskvitai minkšti ir švelnūs, jogurto pertepimas – kreminis ir saikingai saldus, morengai – plonyčiai, traškaus paviršiaus ir tąsaus vidaus. Skirtingos tekstūros, vienas skonis. Aikčiojau dėl visko: vaizdo, susidomėjimo, dėl kiekvieno kąsnio.
Eksperimentuoti truputuką irgi galima. Tarkim, jei citrininį kremą gaminsit patys, galite pagardinti mėtomis/imbieru (kaip sezoninės virtuvės knygoje). Buvo mintis siūlyti įkomponuoti baltąjį šokoladą, bet saldumo jau būtų daugoka. Lets leave it this way.

Citrininis tortas.

5 komentarai “Citrininis tortas.

  1. Jėėėgaaa, man patiko tavo recepto gavimo istorija🙂
    Tik perskaičius receptą norėjos paklausti – ar nebus tortas sausokas? Matau, kad 10/10, bet va aš, pvz., mėgstu labai drėgnus, sulietus tortus – o šitas kaip? Ar iš kremo to drėgnumo pakankamai ateina?

    1. Bijau, kad ne.
      Biskvitai – sviestiniai. Savaime nėra sausi, bet ir ne drėgni. Žinai, kaip keksas. Sulaistymas sirupu perdėm nepadeda, o ir jogurtas gilyn nesigeria.
      Išeina toks pyraginis “tortas”, o ne drėgnas tortinis🙂
      Vientisumo fanas pasakytų, jog torto dalys netgi truputį atskirus gyvenimus gyvena, nors citrina ir vienija. Man, asmeniškai, tai visiškai netrukdė🙂 Numaniau, koks bus rezultatas.

      Vistiek be proto skanus😀.

      1. Ačiū, Diana, už išsamų komentarą! Jį perskaičiusi, aš taip pagalvojau, kad šitas tortas turėtų labai gerai persiversti į keksiukus, mat jiems viso to būtent ir reikia, tik kremo daugėliau pritepliočiau🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s