Alyvuogių aliejaus ir Sauterno pyragas.

P1190551Kartais beperkant sūrį nutinka, jog lentynoje pastebi paskutinį Sauterną už įtartinai nedidelę kainą. Kilnus pardavėjas padaro jums paslaugą ir įtikina, jog tai reta galimybė jį įsigyti už tokią kainą, bet ar anas bus labai cukrinis, atsakyti trumpai negali. Tai vat, atsakau aš – už mažą kainą Sauternai būna cukriniai. Sunkiai geriami kambario temperatūros, kiek lengviau jei atšaldytas, bet vis dar didelė tikimybė, jog jis gali užsibūti šaldytuve.
Žodžiu, kaip sako, you get what you pay for.

Pasitelkiam googlą (arba Pinterest) ir dairomės ką su Sauternu galima nuveikti. Daugelis pasiūlys pasigaminti želė, kurią (galbūt visai sėkmingai) kombinuosite su foie gras. Kadangi anos prabangos neturėjau, o ir pirkti neplanavau, užstrigau ties Sauterno ir alyvuogių aliejaus pyragu. Sounds like my thing.

P1190559

Alyvuogių aliejaus ir Sauterno pyragas
Olive oil and Sauternes cake

5 vidutinio dydžio kiaušinių, atskirtų + 2 baltymų
150 g auksinio biraus cukraus
1 apelsino ir 1 citrinos žievelė
125 g miltų, persijotų
1/2 a. š. druskos
125 ml Sauterno arba kito balto saldaus vyno
125 ml alyvuogių aliejaus

cukraus pudros pabarstymui

Orkaitė – 190C. Gilios 20 cm skersmens atsegamos formos (arba ne tokios gilios 23-24 cm) dugną iškloti kepimo popieriumi.

Kiaušinių trynius išplakti su 1/2 cukraus kiekio iki baltos ir purios masės. Įmaišyti nutarkuotas žieveles. Per tris kartus lengvai įmaišyti miltus, druską. Įmaišyti vyną ir aliejų.

Baltymus išplakti iki standžių putų. Plakant po truputį berti likusį cukrų, kol masė taps standi ir blizganti. Keliais maišymais įmaišyti į trynių masę, stengiantis, kad tešla neprarastų savo purumo.

Tešlą supilti į formą ir dėti kepti į įkaitintą orkaitę. Po 20 min. kepimo temperatūrą sumažinti iki 160-170C ir dar kepti 20 min.
Tuo tarpu iš kepimo popieriaus išsikirpti formos skersmens apskritimą ir vieną jo pusę sutepti sviestu. Kai pyragas iškeps, išjungti orkaitę, ant pyrago viršaus dėti kepimo popieriaus apskritimą sviesto puse žemyn ir palikti 10 min.

Ant stalviršio dėti maistinės plėvelės ir ją apibarstyti cukraus pudra. Pyragą išimti, nuimti sviestinį kepimo popierių, peiliu “apeiti” aplink formos kraštus (kad pyragas niekur šone prilipęs nebūtų) ir nuimti šonus. Atsargiai apversti į cukraus pudrą (ta puse, kurią popierium uždengę buvot), nuimti dugną, atsargiai nuimti kepimo popierių ir palikti pyragą ataušti bei kiek sukristi.
Kai pyragas pilnai atauš, apversti atgal, perkelti ant serviravimo lėkštės ir lengvai paviršių apibarstyti cukraus pudra.

Skonis: 9/10

Ta proga, kad aš esu čia tam, kad jums patarimus į kairę ir dešinę dalinčiau, tai patariu atsisakyti cukraus pudros glajaus. Priežastys:

  • mažesnis cukraus suvartojimo kiekis;
  • sutaupysite pinigų maistiniams dažams;
  • panaikinsite galimybę jų šliūkštelti per daug;
  • neužgošite lengvo, bet turtingo pačio pyrago skonio;

Svarbiausias yra paskutinis punktas. Pyragas yra labai švelnus, bet su aiškiai juntamomis citrusų ir saldaus vyno natomis, kurias labai lengvai užgožia tiek cukraus glajus, tiek levandos. Atsisakykite jų.
Pats pyragas yra minkštas, purus ir šilkinis. Lengvai pabarstykite paviršių cukraus pudra, pasikvieskite draugų, užsikaiskite arbatos ir mėgaukitės. Genialumas paprastume.

 

 

Alyvuogių aliejaus ir Sauterno pyragas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s