Bananų “duona” su sezamu.

Gana švelnus tradicinės bananų duonos papimpinimas. Neabejoju, jog ir patys būsite maloniai sužavėti, kaip gražiai bananai dera su sezamais.

Ta proga, kad sezamai suteikia daugiau žemiškumo, paprastus miltus papildžiau (dalį pakeičiau) viso grūdo. Ir kitą kartą taip pat daryčiau. Maksimaliai pakeiskite 1/3 visų miltų, pradžiai geriau – 1/4. Dalį paprastų kvietinių miltų taip pat galite pakeisti speltos (irgi buvo padaryta).
Jei jau vadovausitės originaliu receptu, apie ten nurodytą cukraus kiekį siūlau pamiršti. 2 1/2 stiklinės rudojo cukraus mažinkite bent jau iki 1 stiklinės. Mano manymu, kuo tamsesnis, tuo geriau. Jeigu turit tamsų karamelinį muscovado – išdrįsčiau pasižaisti ir su juo. Bet atsargiai. Neverta, jog sezamai ir rudasis cukrus pilnai užgožtų švelnius bananus.

P1210007

Bananų “duona” su sezamais
Sesame Banana Bread

1/3 stiklinės (80 ml) šviesių sezamo sėklų
1/4 stiklinės (60 ml) juodų sezamo sėklų
4 gerai prinokę, vidutinio dydžio bananai
1 3/4 stiklinės miltų (galite maišti kvietinius, speltos ir viso grūdo)
3/4 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. kepimo sodos
1/2 a. š. druskos
2 dideli kiaušiniai
125 ml rapsų aliejaus
2 v. š. tahini pastos
1 a. š. vanilės ekstrakto (arba pora lašų esencijos)
1 stiklinės tamsaus rudojo cukraus

1 v. š. šviesių ir 1 v. š. juodų sezamo sėklų paskrudinti keptuvėje.
Orkaitę įkaitinti iki 180C ir standartinę (23×13 cm) kekso formą iškloti kepimo popieriumi.
Bananus sutrinti iki vienalytės masės. Įmaišyti kiaušinius, aliejų, tahinį pastą, vanilę ir žiupsnelį druskos.
Sumaišyti miltus su kepimo milteliais ir soda. Įmaišyti cukrų. Sudėti bananų masę ir gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių. Įmaišyti skrudintas sezamo sėklas.
Masę supilti į formą, paviršių gausiai apibarstyti likusiomis sezamo sėklomis ir kepti 60-70 min.

Keksui iškepus palikti jį 10 min. formoje. Vėliau išimti ir leisti galutinai ataušti.

Skonis: 10/10

Bananai ir sezamai šį kartą yra dominuojantys skoniai, bet tarpusavyje labai harmoningai derantys. Keksas iškepa švelnus ir minkštas. Jei atvirai, tiek prie tekstūros, tiek prie skonio prikibti negalėčiau. Paprastas, bet neįprastas kepinys, kuriuo galima nustebinti, o taip pat tiks ir tiems, kam tradicinės bananų duonos skonis jau yra švelniai pabodęs.

Bananų “duona” su sezamu.

3 komentarai “Bananų “duona” su sezamu.

  1. Jau kepa ir kvepia. Aš apie tas juodas sezamo sėklas tik bedarydama pamačiau, tai pas mane visos šviesios. Kadangi raginai miltus pamaišyti, tai aš ir pilno grūdo, ir maltų migdolų įmaišiau. Gerai jau iškilęs. Dar 20 minučių ir ragausim.

      1. Šiandien jau ketvirtą kartą kepa. Greitai padaryti eina, aš “veganizavau” , įdėjusi sojos jogurto vietoj kiaušinių. Iškyla ir labai skanu. Tamsių sezamo sėklų vis dar nenusipirkusi. Cukrų dar mažinau ir įmaišiau molasses (cukraus formoj jo radau lyg ir iki parduotuvėj, kur aš gyvenu, tai skysčio formoje šis reikalas būna).

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s