Čilis.

P1210056

Čilis
Chilli con Jamie

2 kg jautienos krūtininės*
500 ml stiprios juodos kavos
3 didelių džiovintų čilių (poblano/chipotle/ancho)
alyvuogių aliejaus
2 kupini a. š. kumino
2 kupini a. š. maltos rūkytos paprikos
1 kupinas a. š. džiovintų raudonėlių
2 švieži laurų lapai
2 raudoni svogūnai, nulupti ir supjaustyti
3-4 švieži čili pipirai
2 cinamono lazdelės
10 česnako skiltelių, nuluptų ir supjaustytų plonomis riekelėmis
jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų
4 x 400 g skardinės smulkintų pomidorų (arba susmulkinkite šviežius)
3 v. š. melasos/muscovado cukraus
3 geltonos/raudonos/oranžinės paprikos, be sėklų ir supjaustytos
2 x 400 g pupelių, nusausintų

grietinės/kalendros/kukurūzų traškučių

* mūsų krūtininė pareikalavo gana daug komandinio darbo ją apipjaustant, atskiriant nuo kaulo ir nereikalingų riebalų. Būkite tam pasiruošę, bet geriaui pasidairykite kaip galima tvarkingesnio gabalo. Beabejo, jei jau esat geri mėsos žinovai, tai galite pasirinkti ir kitą jautienos dalį, kuri po 2.5 valandų troškinimo jau lengvai būtų išskaidoma šakute ir tirpstanti burnoje.

Krūtininę geria nuplauti, atskirti nuo kaulų, nupjauti nereikalingus riebalus. Supjaustyti, skersai raumenų į 2.5 cm dydžio gabalėlius.

Dar karšta kava užpilti džiovintus čili pipirus, kad jie kiek išbrinktų.

Aliejų gerai įkaitinti, sudėti svogūnus, kuminą, papriką, laurų lapus, raudonėlį. Kepti apie 10 min., kol svogūnai suminkštės.

Iš šviežių čili pipirų pašalinti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Džiovintus čilius išimti iš kavos ir taip pat supjaustyti. Čilius sudėti į kepamus svogūnus, sudėti cinamoną, česnakus, pagardinti dosniu žiupsniu druskos, pipirų ir šlakeliu kavos, kurioje mirkėte čili pipirus. Gerai išmaišyti, leisti akimirką pakepti ir supilti likusią kavą, sudėti pomidorus, muscovado cukrų ir jautieną. Uždengti ir ant lėtos ugnies troškinti 3 valandas, retkarčiais pamaišant.

Po dviejų valandų troškinimo, 2 šakutėm sušredinti mėsą (stambesnius gabaliukus suplėšyti beveik į siūlus), sudėti pjaustytas paprikas ir nusausintas pupeles. Neuždengus patroškinti dar apie 30 min. Paragauti, jei reikia dar pagardinti druska/pipirais ar čiliais.

Valgyti kaip širdis geidžia – su grietine ir kalendromis/traškučiais/ryžiais/salotomis ir užsigeriant alum.

Skonis: 9.5/10

Aš manau, kad gerai ištroškintos jautienos ir cinamono bei kumino aromatais persmelktas troškinys labai lengvai gali tapti jūsų favoritu. Ypatingai, šaltesniems orams į areną įžengus.
Čia jau jūsų pasirinkimas ar valgyti kaip troškinį su duona/kukurūzų traškučiais, ar dėti ant ryžių, o gal pripildyti savo burgerių bandeles. Visi variantai yra verti.

O hotdog’as, pagardintas šiuo čiliu (vat, kaip Bukowskis daro savo pasiutusius šunis – dešrelė ir dar čilis ant viršaus), galbūt su trupučiu čederio/grietinės, keliais kukurūzų traškučiais ir papiklintom daržovėm, apskritai, akis ir protą užtemdyti gali.

Dar manau, kad kiekvienas jau esatę nuspėję savo čili toleravimo lygį, todėl aklai receptu nepasikliausite ir čilius atitaikysite asmeniškai sau.

Čilis.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s