Medaus tortas.

P1210101

Turbūt prabilus apie Beatos receptą perdaug nieko nenustebinsiu. Jei sąžiningai, visiškai ja pasitikiu kai reikalai pasisuka link paprastos, naminės virtuvės – kūgelis (visi nomnojo), silkės salotos, paprastas mėsos troškinys, sėkmingi lietiniai, paprasta granola. Medaus tortas.

Kad ir kokia neišpasakyta klasika tai yra, tai buvo mano pirmas kepimas. Bent jau pirmas sąmoningas kepimas. Kažkur galvoje kirbėjo mintis, jog tortą palaikyti norėsiu ilgiau (Napoleonui taikau trijų parų taisyklę ir ji tobulai pasiteisina), medaus tortui nusprendžiau skirti 2. Gal ir vienos būtų užtekę, bet dvi buvo labai gerai.

Beata taikliai pastebėjo, jog tikėtina, kad visi turite savo medaus tortą. Tokį pažįstamą iš vaikystės ar kokį teta Anzelmutė jums visada iškepdavo. Fair enough. Ta proga aš ir tarsiu kelis žodžius apie tai, koks medaus tortas pavyks, gaminant pagal šį receptą.

Minkštas, vientisas ir kvapnus. Grietininis. Švelnus, grietinei būdingas rūgštumas gana akivazdžiai jaučiamas, citrina taip pat atsiskleidžia Jei labiau mėgstat į meduolinę biskvitinę pusę – papasakosiu kai tokį rasiu. Jei salstelėjusios grietinės ir meduolinių biskvitų sąjunga jums sukelia nostalgiškas mintis – receptas jums.

P1210090

Medaus tortas
Metai Beatos Virtuvėje, 2010

220 g sviesto
250 g medaus
100 g rudo cukraus
100 g balto cukraus
2 kiaušiniai
2 v. š. grietinės
800 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
2 a. š. cinamono

Sviestą ir medų pakaitinkit karšto vandens vonelėje, kol ištirpsta ir tampa vientisa mase. Nuimkit nuo garų, įmaišykit rudą ir baltą cukrų.
Kiaušinius išplakite su grietine.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu ir dosniu žiupsniu druskos.

Į pravėsusį medaus mišinį įmaišykite kiaušinius. Maišant sudėkite miltus ir užminkykite tešlą. Tešlą bent jau kelioms valandoms (o geriau ir nakčiai/visai parai) dėkite į šaldytuvą.

30-60 min. prieš tešlos kočiojimą, ją išimkite iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje.

Tešlą padalinkite į 10-12 dalių ir iškočiokite plonus papločius. Gražiai apipjaukite (naudokite arba atsegamos formos, kurioje konstruosite savo tortą, dugną arba lėkštę), paplotį subadykite šakute. Kartu su nupjautais nelygiai krašteliais po vieną iškepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje 5-10 min., kol taps auksinio atspalvio.

Papločius ataušinkite. Nuopjovas ataušinkite ir sumalkite į trupinius.

Stiklinė stiprios earl grey arbatos

1 l grietinės
apie 100 ml cukraus pudros
citrinos, žievelė ir sultys

Kol kepa papločiai, pasiruoškite arbatą ir kremą.

Paruoškite stiprią Earl Grey arbatą ir leiskite jai atvėsti.

Grietinę išmaišykite su cukraus pudra. Įmaišykite citrinos žievelę ir sultis. Jei grietinė perdėm suskystėjo, įdėkite kuriam laikui (1-2 valandom) į šaldytuvą.

Atvėsusius papločius konditeriniu šepetėliu (arba purkštuku) dosniai sudrėkinkite arbata. Papločiai neturėtų ištižti, bet turėtų suminkštėti. Pati kiekvienam papločiui leidau sugerti arbatą ir suminkštėti prieš dedant kiekvieną torto sluoksnį.

Susloksniuokite tortą: paplotį sudrėkinkite, aptepkite kremu. Dėkite kitą sudrėkintą paplotį ir vėl aptepkite kremu. Vis susluoksniavus viršų ir šonus aptepkite kremu ir aplipdykite pasiruoštais trupiniais.

Dėkite į šaldytuvą bent jau nakčiai.

Skonis: 10/10

Tortas viršijo lūkesčius. Atrodė viskas paprasta ir tikėjausi aš gana įprasto meduolio, o čia pavyko visas minkštas, beveik kreminis tortas. O jeigu kartais sugalvotumėte jį kepti Kalėdoms (juk tradicijos yra gražu), tai girdėjau, kad į kremą įmaišyti truputį aguonų yra visai neblogas pasirinkimas.

Turėkite omeny, kad iš nurodyto kiekio turėtų išeiti gana įspūdingo dydžio tortas. Mūsų negausiam – vidutiniam (penkių žmonių su didele dviguba porcija) būriui, 2/3 recepto pilnai pakako.

Skonis: 10/10

Medaus tortas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s