Rapadura tiktų savo triušį pavadinti, net jeigu tai ir yra cukraus rūšis. Patikėkit, klausimų daugeliui nekils, nes ir cukrus anas Maximos lentynose netupi.
Ekologiškose parduotuvėse galite rasti, nors nežinau kaip stipriai apsimoka pirkti vienam kepiniui įgyvendinti. Iš kitos pusės, sėkmingai vėliau galėsite sunaudoti ir kituose kepiniuose, o ir apsišvietę daugiau būsite, nes žinosite ne tik pavadinimą, bet ir pakuotę būsite matę ir skonį ragaudami pajautę.
Nemanau, jog tai yra būtinas dalykas, lygiai taip pat, kaip ir kai kurie kiti pyrago komponentai, kuriuos nesunku yra kaitalioti. Nenorite pirkti Rapaduros – galite kepti su įprastu rudu ar farino. Vietoj creme fraiche užtepui galite panaudoti nuvarvintą graikinį jogurtą su trupučiu pušų ar dilgelių sirupo. Papuošimui naudojau burokėlių traškučius, nors idėja yra neperdėm sėkminga, bet ir ne ką prastenė už tarkuotus. Traškučiai, beabejo, greitai permirksta ir nudažo jogurtą ir paskui viskas išeina nei penki, nei dešimt. Manau apsiriboti galima karamelizuotom sėklom ir keliais potėpiais sirupo ant balto, standaus jogurto paviršiaus. O jei jau labai rožinė patinka, tai keliais šaukštais burokėlių sulčių (ar lašu maistinių dažų) nudažykite 1/3 jogurto ir jį dailiai įkomponuokite aptepant pyragą. Marmuro efektui sukurti, taip sakant.
Pateikiu originalų receptą ir ingredientų sąrašą ir pasvirusiu šriftu nurodau savo pakeitimus,
Burokėlių pyragas su sėklom
Spiced Beetroot Cake with Rapadura Frosting
270 ml lazdyno riešutų/migdolų aliejaus (rapsų ir saulėgrąžų)
110 g rapaduros cukraus (farinas)
1 citrina, žievelė ir sultys
2 a. š. vanilės pastos
4 kiaušiniai, atskirti tryniai nuo baltymų
160 g miltų
55 g ruginių miltų
3 a. š. malto cinamono
3/4 a. š. maltų gvazdikėlių
2 a. š. kepimo miltelių
2/3 a. š. kepimo sodos
100 g sėklų (saulėgrąžų, linų sėmenų ir moliūgų mišinys)
3 a. š. kmynų
200 g smulkiai tarkuotų burokėlių
50 ml kefyro/pasukų
Karamelizuotos sėklos:
40 g sėklų mišinio
1 a. š. kmynų
20 g cukraus pudros
citrinos žievelės
Kremas:
250 g cukraus pudros (2 v. š. pušų sirupo)
120 g creme fraiche (nuvarvintas graikinis jogurtas)
100 g rapaduros cukraus (nenaudojau)
2 a. š. citrinos sulčių
Orkiatė – 180C.
Aliejų, cukrų, citrinos žievelę ir sultis plakti kol masė pašviesės, 3-4 min. Sudėti kiaušinių trynius ir dar plakti 2-3 min., kol masė bus šviesi ir puri.
Sumaišyti abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius, sodą, žiupsnelį druskos. Įmaišyti sėklų mišinį. Masę sudėti į išplaktą aliejaus – kiaušinių mišinį. Įmaišyti tarkuotus burokėlius ir kefyrą.
Baltymus išplakti su žiupsneliu druskos iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Viską sudėti į 22-23cm apvalią, riebalais patetpą ar kepimo popierium išklotą formą ir kepti 45-50 min., kol pyragas iškeps.
Leisti 30 min. ataušti formoje, vėliau galutinai ataušinti ant grotelių.
Karamelizuotom sėklom sėklų mišinį sudėti į įkaitintą keptuvę, apibarstyti cukraus pudra ir maišant pakaitinti, kad cukrus ištirptų ir sėklos pasidengtų karamele. Nuimti nuo ugnies, perdėti sėklas į lėkštę, pabarstyti citrinos žievele (nebūtina) ir leisti ataušti.
Kremui sumaišyti jogurtą su sirupu ir trupučiu citrinos sulčių.
Ataušusį pyragą aptepti kremu ir pabarstyti karamelizuotom sėklom.
Skonis: 8,5/10
Tai vat, dabar jau priklauso viskas nuo jūsų pažiūrų. Jei sveikesnę renkatės tik duoną, o desertai turi būti kaip normalūs desertai, be jokių ten avokadų ir juodųjų pupelių, nemanau, kad pyragu labai susigundysite.
Bet kartais, pripažįstu, norisi tokio mažiau saldaus, daugiau kramtymo ir tyrimo reikalaujančio skanėsto. Kur tikrai būtų galima atsipjauti dosnesnį gabalą ir nei sąžinė grauš, nei gerklė klijuotis pradės. Sveikesnis, įdomesnis ir mažiau saldus.
Svarbiausias klausimas – ar rekomenduočiau? Kaip ir sakiau, priklauso nuo jūsų požiūrio į saldumynus. Su šiuo pyragu esu kryžkelėj, bet tikrai pabrėžčiau, jog tai yra kažkas naujesnio. Nekasdieniška ir kmyną prakandus kažkaip įdomiai netikėta patampa. Gimtadieniui nekepčiau, bet draugų kompanijoje tai gal ir surizikuočiau.
Kitą kart gaminant manau norėčiau pertepti kremu per vidurį ir viršų. Kad labiau tortiškas gal būtų.
Kaip manote, jeigu vietoj cukraus agavų sirupas?:)
Aš tai drąsiai rizikuočiau, nors nieko dėl “sausų“ produktų (cukraus) pakeitimo skystais (sirupas) negaliu pakomentuoti. Nežinau kaip tai tekstūrą paveikti gali, nors esu įsitikinus, jog pyragas vistiek iškeps 😀
Dar labai rekomenduotina užmesti akį čia: http://www.thekitchn.com/5-tips-on-substituting-agave-i-105651
Rasi ir rekomendaciją kokiomis proporcijomis pakeitimus daryti ir apskritai, kaip elgtis su sirupu ir kur gaminimo eigoje jį įkomponuot, kad viskas kuo sklandžiau pavyktų 🙂
Labai lauksiu atsiliepimų.