Burokėlių tarte tatin (apverstas pyragas)

P1210575

Taip jau išėjo, jog mano pirmasis tarte tatin nebuvo obuolinis. Amžina klasika, nuo kurios, galvojau, visi ir pradeda. Aš pradėjau nuo kito galo. Aš pradėjau nuo burokėlių.

Receptas yra iš labai puikios Hugh Fearnley-Whittingstall knygos “Vegetariški patiekalai”, kuri pastaruoju metu man tampa dažnu pasirinkimu ir įkvėpimo šaltiniu pietums.

Iškepusį tarte tatin galite pagardinti ožkos sūriu ir petražolėm lygiai taip pat, kaip feta ir mėta. Žodžiu, kaip jums skaniau.
Jei pavyktų kur nors pamatyti mažas morkytes, maišytas burokėlių – morkų pyragas man irgi skamba kaip labai puiki idėja.

Sluoksniuotą tešlą, jei turit laiko ir trokštat nuotykių galite pasigaminti patys. Aš esu linkus ieškoti lengvesnio kelio, todėl tešlą perku.

Tobulam pasaulyje, kepkite pyragą “keptuvėje”, kurią galite dėti į orkaitę. Jei tokios neturite, tai arba kaitinkite “stiklinį” kepimo indą (kurį galimą kaitinti ant tiesioginės ugnies) arba tiesiog dėkite burokėlius kepti tiesiai į orkaitę.

P1210572

Burokėlių tarte tatin
Baby Beet Tarte Tatin

250 g sluoksniuotos tešlos
truputis alyvuogių aliejaus
gabaliukas sviesto
druskos, pipirų
2 a. š. sidro acto
2 a. š. rudojo cukraus
300-400 g mažų burokėlių

ožkos sūrio/fetos
petražolių arba mėtų

Orkaitė – 190C.

Sviestą ir alyvuogių aliejų įkaitinkite keptuvėje (kurią galite dėti į orkaitę), įpilkite acto, sudėkite cukrų, druską ir pipirus. Sudėkite nuluptus ir perpus perpjautus burokėlius nupjauta puse žemyn taip, kad tvarkingai išdėlioti jie užimtų beveik visą keptuvę ir minutę, laikas nuo laiko “pakratant” pakepkite, kad jie pasidengtų aliejaus-cukraus glajumi.

Keptuvę su burokėliais uždenkite folija ir dėkite į įkaitintą orkaitę kepti 30-40 min., kol burokėliai suminkštės.

Sluoksniuotą tešlą iškočiokite iki 1 cm storio lakšto ir išpjaukite kiek didesnį, nei kepimo formos skersmens apskritimą.

Kepimo formą/keptuvę su burokėliais išimkite, nuimkite foliją. Burokėlius apverskite, kad būtų perpjauta puse žemyn ir tvarkingai išdėliokite formoje. Burokėlius uždenkite sluoksniuotos tešlos apskritimu, kraštus per šonus užkamšant. Kepkite dar apie 20-25 min., kol tešla iškils, bus traški ir auksinio atspalvio.

Leisti pyragui ataušti formoje, apie 15-20 min. Atsargiai formą uždengti lėkšte ir apversti.

Viršų pagardinti trupintu sūriu, keliais šlakeliais alyvuogių aliejaus ir trupintom prieskoninėm žolelėm.

Taip pat yra ir VIDEO.

Skonis: 9/10

Dviese vienu prisėdimu visą ir suvalgėm. Ir dar gana spėriai. Burokėlių saldumas atsiveria pikantiškomis natomis, ožkos sūris su trupučiu šviežių petražlių irgi labai gražiai derėjo. Tiek ryškios spalvos, tiek puikus skonis.

Manieji burokėliai nepavyko tokie “sirupingi”, kaip galėjo būti, bet tokiu atveju kitą kartą galima glajaus kiek daugiau pagaminti. Kaip ir minėjau, morkos, manau, irgi gražiai įsipaišytų. O jeigu jau visai įdomiai norit, tai nepamirškit visokių kuminų, kalendrų ir kmynų prie morkyčių priderinti. Šiais laikais joms tinka truputis Maroko.

Kepti mažus pyragaičius ir juos patiekti su dailia krūvele salotų irgi sveikintina.

Burokėlių tarte tatin (apverstas pyragas)

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s