Moliūgų sriuba su obuoliais
Roasted Pumpkin Apple Soup
1 kg moliūgo, išskobto, supjaustyto 3 cm gabaliukais
1 a. š. kumino sėklų
3 a. š. smulkinto šalavijo
70 ml alyvuogių aliejaus
2 obuoliai, nulupti, išsėklinti, supjaustyti 3 cm dydžio gabaliukais
250 g šaltai rūkytos šoninės, supjaustytos
1 svogūnas, supjaustytas
3 česnako skiltelės, sutraiškytos
1.25 l vištienos sultinio
120 g ožkos sūrio
skrudintų moliūgo sėklų
Orkaitė – 180C.
Moliūgą sumaišyti su kuminu, šalavijais, 2 v. š. aliejaus. Sudėti į skardą ir skrudinti apie 10-15 min.
Sudėti obuolius ir dar skrudinti apie 10 min., kol obuoliai suminkštės.
Keptuvėje įkaitinti 2 v. š. aliejaus, sudėti šoninę, paskrudinti, perdėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius (skrudinant šoninę nenaudoju aliejaus).
1 v. š. alyvuogių aliejaus apkepti svogūną, česnaką, pagardinti druska, kepti 3-4 min. Sudėti svogūnus kartu su moliūgų mišiniu, 500 ml sultiinio ir 60 g ožkos sūrio į trintuvą ir sutrinti.
Masę perpilti į puodą, supilti likusį sultinį ir pavirti apie 15-20 min., kol dalis sultinio nugaruos. Jei reikia, pagardinti druska ir pipirais.
Sriubą išpilstyti į lėkštes, apibarstyti šonine, ožkos sūriu ir skrudintom moliūgų sėklom.
Patiekti.
Skonis: 9/10
Beabejo, svarbiausia čia šoninė, kuri yra pats puikiausias sūrus dalykas valgant salstelėjusią sriubą.
Ožkos sūris, kuris yra jau įmaišytas į sriubą sudaro tokį lengvą “pėlėsinį“ foną, kuriam pabaigoje ant viršaus užbarstytas sūris yra pati tikriausia palaikymo komanda.
Kartu jie nugali. Tiesiog simbolinė sriuba valgyt įpusėjant rudeniui.
Trupininis svogūnų pyragas
Virtuvė nr 5, 2010
1 kg svogūnų
3 v. š. sviesto
4 v. š. sojų padažo
1 a. š. džiovintų rozmarinų1/2 a. š. juodųjų pipirų
druskos
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, apkepkite svieste, supilkite sojų padažą, prieskonius ir kepkite, kol suminkštės.
didelis kiaušinis
200 g grietinėlės sūrio
2 v. š. tarkuoto Parmezano
1 v. š. bulvių krakmolo
Grietinėlės masei visus ingredientus suplakite, pagardinkite druska ir pipirais.
2 stiklinės miltų
1/2 stiklinės manų kruopų
125 g šalto sviesto
1 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. sodos
1 a. š. druskos
1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
3/4 stiklinės natūralaus jogurto
didelis kiaušinis
50-60 g moliūgų sėklų
Sumaišyti miltus, manų kruopas, druską, pipirus ir sviestą. Suminkyti trupinius. 2/3 stiklinės atidėti, į likusius – sudėti kepimo miltelius, sodą, citrinos žievelę, supilti išplaktą kiaušinį su jogurtu, išmaišyti ir viską sudėti į formą.
Ant tešlos dėti grietinėlės masę, svogūnus. Viršų apibarstyti atidėtais trupiniais ir moliūgų sėklom. Kepti iki 180C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min.
Skonis: 9.5/10
Aš iš principo nenorėčiau svogūnų pyrago vertinti 10-ukui, nes tai perdėm pažįstamas skonis. Visgi, šitas kadras kaip reta geras, bene geriausias svogūnų pyragas, kokį valgiau.
Tešla – švelni, kreminis sūris, tiesiogine to žodžio prasme, veikia kaip aukščiausios klasės tarpininkas tarp tešlos ir svogūnų, moliūgų sėklos sėkmingai papildo ir užbaigia skonį, o citrinos ir rozmarino natos, paprastą svogūnų pyragą pakelia į visai naują lygmenį.