Spanguolių pyragas. Keliaujam į top’us.

Gaminimas dabar tapo kažkoks kitoks. Nežinau, ar dėl to, kad 4 valandą dar nebūna tamsu, ar dėl to, kad saulė daugiau šviesti pradėjo. O gal dėl to, kad jau ant nosies pavasaris?

Aš pasiruošus griebtis visko. Visko vienu metu.
Net ir maistas tapo kažkoks kitoks. Gražus, spalvingas, gaminamas labai šviesioje virtuvėje.

Matyt tai tikrai pavasaris.

Žiema baigiasi, o aš visai pamiršau, nors ir apie nedideles, bet apie šaldytų uogų atsargas savo šaldytuve. Taigi traukiam jas į dienos šviesą ir pradedam nuo spanguolių. Susirandam ( jau nebe internete, o tarp savo kompiuterinių ‘lobių’ ) receptą.

Vienintelis dalykas, kurio aš iki šiol nesuprantu, tai kodėl šis pyragas yra cranberry coffee cake. =/.

Apverstas spanguolių pyragas
Cranberry upside-down coffee cake

riebalų formai sutepti
1 valg. š. miltų
2 stiklinės šviežių spanguolių ( jei turite šaldytas, neatitirpinkite jų )
1/4 stiklinės smulkintų graikinių riešutų
1 apelsino žievelė
115 g sviesto
1/2 stiklinės rudojo cukraus
2 valg. š. apelsinų sulčių
1/4 arb. š. cinamono
1 1/2 stiklinės miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
1 stiklinė cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 didelis kiaušinis
1/2 stiklinės kefyro/pasukų

Glajui :
1 stiklinė cukraus pudros
1 arb. š. tirpinto sviesto
2 valg. š. apelsinų sulčių

Orkaitė – 180C.
23 cm skersmens formą ištepti riebalais ir pabarstyti miltais.
Dubenėlyje sumaišyti spanguoles, graikinius riešutus ir apelsino žievelę.
Ant vidutinės ugnies ištirpinti 2 valg. š. sviesto ( iš tų 115 g ). Jam ištirpus sudėti rudąjį cukrų, supilti apelsino sultis ir suberti cinamoną. Maišant kaitinti maždaug 3 min. Nuimti nuo ugnies. Supilti masę į formą ir ant jos suberti spanguoles.
Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską.
Sudėti likusius 6 valg. š. sviesto į dubenį ir ištrinti su cukrumi. Supilti vanilės ekstraktą, įmušti kiaušinį ir gerai išplakti. Plakant mažu greičiu pakaitomis dėti miltus ir pilti kefyrą, pradedant ir baigiant miltais. Masę gerai išmaišyti. Tešlą atsargiai sukrėsti ant spanguolių, tolygiai paskirstyti ir paviršių išlyginti.
Kepti įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.
5-10 min. pyragą aušinti ant grotelių.
Peiliu apipjauti kraštus ir atsargiai iškrėsti pyragą į lėkštę. Galutinai ataušinti.
Glajui visus ingredientus sumaišyti ir apšlakstyti ataušusį pyragą.

Skonis : 10/10

Jis pretenduoja į top’us.
Tokio aš net nesitikėjau. Biskvitas gaunasi labai minkštas ir švelnaus skonio. Toliau seka rūgščios, netgi kiek karamelinės, spanguolės. O ant viršaus saldus cukraus glajus.
Viskas tiesiog puiku.

Advertisements
Spanguolių pyragas. Keliaujam į top’us.

26 komentarai “Spanguolių pyragas. Keliaujam į top’us.

  1. Gal del to, kad labai prie kavos tinka? :] man labai dar patinka zodis “aukstynkojis” – vienoje kepiniu knygoje, matyt ziauriai lietuviskai isverstoje, radau toki pavadinima apverstiems pyragams.

  2. Asta sako:

    Gražus pyragas, tikiu, ir skanus :))
    O pavasaris, matyt, tikrai ateina – šiandien ryte lauke aš su-ši-lau 😮

    Beje, suintrigavo: “jau nebe internete, o tarp savo kompiuterinių ‘lobių’ “. Kadangi pati baigiu nusisukt sprandą tarp savo įvairiais pavidalais išsaugotų receptų, domina, gal atradai kokį stebuklingą reikalą, išsprendžiantį šias bėdas 😀

  3. Asta, jokio stebuklingo būdo. Deja, deja ;DD
    Krūvos surušiuotų dokumentų. Kulinarija – saldumynai/nesaldumynai ir atskiri dokumentai kaip ‘pyragai, keksai, keksiukai, tartaletės’ ir pan. )
    + dar vienas dokumentas ‘artimiausiu metu’ kur būna 3 artimiausi metu pagaminti patiekalai ))

  4. Vakar užmačiau šitą pyragą, ir visą dieną nenusiraminau. sarmata sakyti, kad vietoj to, kad dirbčiau, sėdėjau ir akis varvinau į nuotraukas ir skaičiau receptą vėl ir vėl. Tai štai, pakeliui nusipirkau šaldytų spanguolių ir apie 9 vakaro pyragas jau buvo ne tik iškeptas, bet ir beveik suvalgytas. Ačiū, jis tikrai nežmoniškai skanus ir gražus 🙂 va kas išėjo:

  5. ‘coffee cake’ pavadinimas nepatinka, mat tešloje nėra kavos? 🙂
    pyragų rūšis ‘coffee cake’ taip vadinama todėl, kad puikiai tinka valgyti prie kavutės. ir apskritai – tai toks ‘kasdienis’ pyragas, ne kokis dešimtaukštis tortas su melejonais pertepimų. plačiau aiškina čia.

  6. Alma sako:

    labai noriu išbandyti šitą aukštynkojį, bet reikia nusipirkti spanguolių (jau apžiūrėjau, kad yra), mat šaldytų neturiu, ir laukiu progos… bijau, kad nesulauksiu… juk prieš progą kepinį bent vieną kartą reikia išbandyti? … 🙂

  7. Alma, jeigu norite eilinį kartą pasmaližiauti, tai taip, išbandykite )
    Bet aš įsitikinus, kad ir nebandžius jums iš pirmo karto viskas puikiai pavyks ir galėsite nesidrovėdama tai pateikti svečiams )
    Pati būtent tą ir dariau )

  8. Alma sako:

    tikrai, pyragai man jau darosi pavojingi. ir aš sąmoningai jų nebekepu, nors galėčiau kepti ir kepti, kažkodėl taip patinka – norėčiau tik paragauti, bet – nesusilaikau, ir sušveičiu, kol nebepatinka (pvz., taip atsitiko su Jūsų vertu išbandyti obuolių pyragu su kokosais), kitą dieną likęs gabaliukas kažkodėl vėl būna ypatingai skanus, chmmm… pasiteisinu – juk tai pirmas toks mano patiekalas, skonis nepatirtas ir t.t. … atseit, jei jau kepčiau antrą kartą – taip nebūtų… na, kol kas visi “vienetiniai” ir nekartoti… nutariau, kad per daug man cukraus, tad perėjau prie košių… kepčiau, jei galėčiau važiuoti pas mamą, nes ten tikrai yra kas suvalgo, bet turiu mažą leliuką, ir svoris kažkaip aktualus… 🙂 bet va, rytoj, jei kas nepakiš kojos, šitą išbandysiu, ir jo neprapjausiu (ačiū, Dievui), nes bus proga. 🙂
    ir jau nusižiūrėjau šitą http://foodday.blogas.lt/ganetinai-sveikas-pyragas-924.html

    ganėtinai sveiką :))

  9. Lina P. sako:

    Pyragas NUOS-TA-BUS!!! Ir gražus, ir skanus, ir efektingas!!! Tas glajus taip puikiai “sugroja”! Kepiau vakar, kepsiu ir šiandien, nes beprotiškai noriu vėl! Pakeitimą dariau vieną – vietoj graikiškų riešutų, naudojau lazdyno…
    Dėkui už pasidalintą receptuką! 🙂

  10. Indre sako:

    o man nepavyko 😦 pirmiausiai nepavyko tas pirmasisi sluoksnis, na ant kurio uogos beriamos, jis man kazkok skystokas buvo ir tekejo per krastus siek tiek, o teslos mazokai isejo, labai plonas sluoksnis…dar neragavau, austa, bet vaizdas tai nekoks…visoms is pirmo karto pavyko, o man eilini karta ne…

    1. Man gaila /
      Tikrai, kad gaila. Paragavus irgi nieko gero?

      Su karamelės sluoksniu sunkiai įsivaizduoju reikalą, mat itin tirštas, rodos, niekam čia nesigauna. O tešlos. Joo. Tešlos ne per daugiausia, bet pas mane ji gan sėkmingai kepdama iškyla.
      Forma ne per didelė?

  11. Viktorija sako:

    O yra skirtumas kokia forma (metaline, stikline, silikonine…) naudot? Dar negaminau, bet manau, kad sumaisius glajaus ingridientus, turetu gautis kazkas panasaus i kose… Jums gaunasi kazkas tokio, ka galima slakstyti?

    1. Glajus pakankamai tirštas. Pyragas veikiau ne apšlakstomas, o “nupaišomas”.
      Konsistencija priklauso nuo jūsų: daugiau sulčių – skystesnis, daugiau pudros – tirštesnis.
      Didelio skirtumo dėl formos nėra, bet asmeniškai manau, jog su metaline/silikonine vargo mažiausiai ).

  12. skaitau aprašymą ir komentarus, tai matau, kad pyragas vertas būti iškepamas. visgi žiūriu, kad praėjo du metai ir noriu paklaust, ar vis dar top’uose jisai? gal kas skanesnio iš šitos serijos atsirado tinklarašty?

  13. kepiau naujųjų sutiktuvėms, tai jei metai bus tokie geri, kaip kad šitas pyragas, belieka tik džiaugtis. labai skaniai groja spanguolių rūgštumas su karameline mase!
    kitas eilėj laukia moliūgų keksas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s