Brandintas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas.

Šį kartą lenkėm galvą prieš tradicijas. Brandinto Kalėdų pyrago norėjau jau seniai, bet kai ateina laikas, rankos kyla sunkiai. Kartais ir mažiems dalykams prisiruošti būna sunku, tarkim, aplankyti arčiausiai namų esantį restoraną arba nusigauti į kitam senamiesčio gale esančią krautuvę.
Bet šiais metais, ties spalio viduriu prabilo Mantas. O kadangi rimtų argumentų, kodėl pyragas neturėtų būti kepamas neradau, džiovinti vaisiai jau kitą dieną buvo pradėti brinkinti alkoholyje. Po to viskas ėjo kaip sviestu patepta.

Pyragas nėra išvaizdus, nors ,beabejo, galite jį gražiai dekoruoti visokiais marcipano glajais, riešutais ir pan. Pyragas yra kiek trapus, todėl tobulais gabaliukais irgi nelengva supjaustyti. Skonis užburiantis, todėl jūsų svečiams reikės arba kliautis jūsų patarimu ir šį, iš pažiūros paprastai atrodantį pyragą skanauti prie arbatos, arba jums daugiau liks. Pastarasis variantas tikrai nėra blogas.

P1190471

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Christmas Fruit Cake

600 g sultanos razinų
400 g paprastų razinų
200 g džiovintų serbentų
100 g cukruotų vyšnių
100 g cukruotų apelsinų griežinėlių
80 g cukruoto imbiero
290 ml brendžio
1 1/2 stiklinės miltų
1/2 stiklinės savikėlių miltų
2 a. š. meduolinių prieskonių
1 a. š. malto imbiero
250 g sviesto
1 stiklinė tamsaus rudo cukraus
4 kiaušiniai, kambario temperatūros
2 v. š. apelsinų marmelado
cukraus pudros pabarstymui

  • Džiovintų vaisių jums reikia apie 1.5 kg. Serbentų nelengva gauti, apelsinų irgi. Nenorėjau kad ir razinų būtų per daug, todėl, kaip ir aš, galite pasidaryti savo mix’ą. Pas mane buvo razinų, figų, imbierų, džiovintų slyvų, vyšnių, netgi truputis greipfruto ( o taip, būtent to žalio :)) ir saujelė migdolų.
  • Alkoholio gali prireikti truputį daugiau. Arti puslitrio. Gali būti viskis, gali būti brendis, gali būti romas. Galite maišyti.
  • Aš naudojau ne kvadratinę gilią, bet stačiakampę formą. Maždaug, 35×24 cm.

Supjaustytus didesnius vaisius ir riešutus (jei naudosite) sudėkite į dubenį, užpilkite, maždaug, 450 ml viskio, išmaišykite. Uždenkite, statykite į šaldytuvą ir pamirškite savaitei (savaitės bėgyje 1-2 kartus vaisius permaišykite).

20 cm kvadratinę gilią (9 cm) formą išklokite kepimo popieriumi.
Orkaitė – 150C.

Persijoti miltus ir prieskonius į dubenį.
Išsukti sviestą su cukrum iki purumo. Po vieną įplakti kiaušinius. Sudėti marmeladą ir palaipsniui įmaišyti miltus į sviesto masę. Sudėti išmirkytus vaisius (jei ant dugno užsiliko keli šaukštai alkoholio – juos irgi su vaisiais sudėti į tešlą).
Tešlą dėti į formą, išlyginti paviršių ir kepti 3 – 3 1/2 valandos (kepimo laikas gali varijuoti, priklausomai nuo formos. Aš kepiau iki 2 valandų, kadangi pyragas buvo perpus plonesnis).
Dar karštą pyragą apšlakstyti keliais šaukštais brendžio ir leisti pilnai atvėsti.

Pabarstę cukraus pudra galite valgyti iš karto, bet geriau jį tankiai suvynioti ir dėti į spintą mėnesiui ar dviems.

Skonis: 10/10

Alkoholiu papildomai nelaisčiau, tiesiog tvarkingai suvyniotas gulėjo spintoje 2 mėnesius.
Pirmąjį gabaliuką paragavome kelias dienas prieš Kalėdas, kad žinoti, ką planuojame ant stalo tiekti. Gana santūriai linkčiojom galvom. Sakėm skanu, bet nieko ypatingo.

O tada atėjo Kalėdos. Ir jis tapo tobulu. Tokiu tinkamu būtent šiai progai. Sunkaus ir sodraus kvapo, gausus džiovintų vaisių, drėgnas, trapus ir labai kvapnus. Valgiau ir galvojau, kad geriau vargiai yra kur.

Žodžiu, patiko labai. Manau, kad galėtų tapti gražia, kiekvienų metų tradicija.

Brandintas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas.

Parašykite komentarą