Pastarnokų pyragas.

Dar prieš metus – pusantrų, buvau įsitikinus, jog saldumynai neturi būti sveiki ir bet kokio kalbos apie gluten-free, cukraus mažinimą/pakaitalų ieškojimą, nerafinuotų aliejų naudojimą kažkur viduje švelniai erzino. Tarsi pasaulis buvo trumpam atsiduręs ties cukraus netoleravimo riba ir greitu metu jo neberadus prekyboje negalėsiu išsikepti mėgstamo pyragėlio. Mano įsivaizdavimu saldumynai turėjo būti nuodėmingi. Tokie jie buvo iki šiol, tokie ir turėjo likti. Nuodėmingi. Laimės pilnos kelnės, bet žinai, jog už nuodėmes reikės vėliau mokėti. Didesnė ir tamsesnė pagunda, galbūt ir daugiau malonumo valgant.

Paskui step by step nuomonė pradėjo keistis. Patiko skoniai, patiko spalvos, kvapai ir savijauta geresnė. Nustojau norėti morengų. Nustojau reguliariai gerti kavą. Spintelėse atsirado naujų rūšių miltų, keletas papildomų buteliukų aliejaus. Pamažinom cukraus, pamažinom mėsos. Dažniau pradėjom valgyti daržoves ir vaisius. Reguliarius saldumynus prie puodelio arbatos pakeitė granolos batonėlis, saldintas datulėmis. Po truputį pajudėjom geresne linkme, o tada ir burgeris ar cupcake’as tapo didesniu pasilepinimu.

P1200472

Neplanuojam nei mes, nei kitiems primigtynai siūlom tapti vegetarais. Paskui veganais ir baigti žaliavalgyste. Bet, pasirodo, įsiklausius į organizmą, pagrinde jis ta kryptim ir linksta (retkarčiais paprašydamas sultingo burgerio ar pyragėlio su vyšniomis iš Pinavijos). Nauji kulinariniai klodai staiga atsiveria. Panašiai, kai vegetaru tampant ir kitų klaidingam įsitikinimui, mityba neapsiriboja vien tik daržovėmis ir makaronais.

***

Susipažinus su pastarnokų pyragu, reikėjo artimiausiu metu rasti progą jį iškepti. Visi ženklai, visi ingredientai skelbė, jog pyragas turėtų būti nusisekęs.
Spėju, daugelis esate kepę tiek su morkomis, moliūgais, tiek su burokėliais, cukinijomis, o gal keletas ir saldų bulvių pyragą esate bandę. Ir spėju nedaugelis girdėjote apie pastarnokus.

Švelnaus, kiek salstelėjusio žemiško skonio. Šiame pyrage tobulai papildytas žieminiais prieskoniais, todėl tebūnie tai ir bus gražus atsisveikinimas su žiema. Ant viršaus – kreminio sūrio/nuvarvinto graikinio jogurto ar varškės kremo toppingas.
Daug nepasakosiu. Permeskit akimis receptą, įkvėpimui įsijunkit nuorodą į šaltinį ir perskaitę skonio vertinimą susigundykit artimiausiu metu išsikepti.

Ir jei pastarnokus pirksite turguje, tai įsitikinkite, kad tai ne petražolės šaknis. Aš iki šiol šių dviejų neskiriu.

P1200468

Pastarnokų pyragas
Spiced Parsnip Cake

120 g ryžių miltų
90 g avižinių miltų*
2 v. š. bulvių krakmolo**
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. cinamono
1/2 a. š. vanilės miltelių/ekstrakto
1/2 a. š. malto imbiero
žiupsnelis maltų gvazdikėlių
žiupsnis druskos
225 g pastarnokų (nuvalytų)
1 apelsino žievelė
4 kiaušiniai
160 ml medaus/klevų sirupo
160 ml šalto spaudimo rapsų/alyvuogių aliejaus

* šaltinis sako, jog jeigu nerandate/neturite ar nenorite pirkti avižų ir ryžių miltų, tai juos bei bulvių krakmolą galite pakeisti 200 g speltos miltų.
** galite naudoti bulvių krakmolą arba marantės (?) miltelius. Manau, kad bulvių krakmolą n kartų gauti lengviau.

Orkaitė – 175C. Pasiruošti 20-22 cm skersmens apvalią formą, ją lengvai patepkite riebalais arba išklokite kepimo popierium.
Kartu išsijokite ir sumaišykite miltus, krakmolą, kepimo miltelius, prieskonius ir druską (vanilę įmaišykite į miltus tik jeigu naudojote miltelius. Jei ekstraktą – supilkite į plakamus kiaušiinius).
Pastarnokus smulkiai sutarkuokite. Nutarkuokite apelsino žievelę.
Kiaušinius išplakite iki purumo. Įmaišykite medų ir aliejų ir plakite dar apie minutę. Sudėkite pastarnokus, apelsino žievelę, miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos tešlos.
Supilkite į paruoštą formą, dėkite į gerai įkaitintą orkaitę ir kepti apie 45 min., kol pyragas iškeps ir įsmeigtas medinis smeigtukas bus švarus.
Pyragą ataušinkite formoje. Išimkite ir padėkite ant serviravimo lėkštės.

  • pyragui labai tinka per naktį pastovėti šaldytuve, kad skoniai susistovėtų. Beveik siūlyčiau kepti dieną prieš, ataušinti kambario temperatūroje ir palikti per naktį uždengtą šaldytuve. Jogurtą tepkite prieš patiekiant.

200 g varškės kremo/kreminio sūrio/ nuvarvinto graikinio jogurto*
1 v. š. medaus/klevų sirupo
1 apelsinas, sultys ir žievelė
125 g skrudintų lazdyno riešutų, stambiai sukapotų

* jei naudosite labneh – nuvarvintas graikinis jogurtas, tai jį pasiruošti reikėtų iš anksto. Tipiškai, iš vakaro dėkite sietelį virš dubenio, sietelį išklokite kelių sluoksnių marle ir ten sudėkite apie 350-400 g graikinio jogurto. Marlę užriškite (palikite sietelyje) ir palikite per naktį nuvarvėti šaldytuve. Ryte, atrišę marlę, turėtumėte gauti gana tirštos konsistencijos jogurtą.

Jogurtą sumaišytkite su medumi bei apelsino sultimis. Kremą užtepkite ant ataušusio pyrago. Pabarstykite skaldytais lazdyno riešutais bei apelsino žievelėmis. Patiekite.

Skonis: 10/10

Sveikas, draugiškas ir labai skanus. Pyragas drėgnas, meduolinis ir gausiai kvepiantis prieskoniais. Jogurtas labai maloniai ir minimaliai papildo, o skrudinti riešutai tik dar labiau prisideda atskleidžiant riešutinę ir žemišką šio pyrago prigimtį.
Įspūdį (ir paslaugą) padarysite be išimties visiems – ir tradicinių kepinių mėgėjams ir sveikuoliams.
Turtingas, sotus ir visiškai neapsunkinantis.

Pastarnokų pyragas.

2 komentarai “Pastarnokų pyragas.

Parašykite komentarą