Morkų duona ir morkų-bananų džemas

Tuo pačiu metu, kai kažkas kažkur eilinį kartą ieškojo duonos be glitimo, aš ieškojau glitimo. Viso labo duonai išsikepti. Tiksliai nežinau, ar aš pražiopsau, ar Lietuvoje nelabai randami duonos miltai, todėl tokiu atveju įprastus miltus (ne extra) reikėtų/galima papildyti pačiu glitimu.

Šį kart mielinė duona pagardinta morkomis (spalva gražesnė ir drėgnumo kiek suteikia) bei saulėgrąžomis ir aguonomis. Šalia – morkų ir bananų džemas. Pusryčiam (ir ne tik) derinys pats tas.

P1200621

Morkų duona
Weltmeisterbrot

300 g duonos miltų + papildomai pabarstyti
200 g viso grūdo miltų
3 a. š. sausų mielių
2 a. š. jūros druskos
2 v. š. alyvuogių/saulėgrąžų aliejaus
apie 200 g smulkiai tarkuotų morkų
80 g skrudintų saulėgrąžų
30 g aguonų
200 g neriebaus natūralaus jogurto
1/2 – 1 stiklinė šilto vandens

Visus ingredientus sumaišyti, įpilti vandens tiek, kad tešla būtų vientisa, bet vis dar kiek lipni. Apie 5 min. tešlą “minkyti“ mikseriu, uždėjus tešlos minkymo antgalius.
Tešlą perdėti į lengvai aliejumi išteptą dubenį, viršų lengvai pabarstyti miltais, uždengti ir dėti šiltai. Leisti pakilti, kol padvigubės – apie 1 val.
23 cm ilgio kekso formą lengvai ištepti aliejumi ir perdėti tešlą. Uždengti maistine plėvele, dėti į šiltą vietą ir leisti pakilti apie 30 min.
Orkaitę įkaitinti iki 220C. Duoną dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 20 min. Temperatūrą sumažinti iki 200C ir dar kepti 20-25 min.
Apie 10 min. palaikyti formoje, po to išimti ir galutinai ataušinti.

Skonis: 10/10

Lengva, puri, maloni plutelė. Maloniai skrunda, nors paninių ir neišsikepsite. Morkos, kaip ir minėjau, suteikia gražią spalvą. Kelios sėklos irgi tinka. Nieko nekeisiu ir eisiu kepti dar, seniai taip nebuvau patenkinta rezultatu.

P1200622

Morkų ir bananų džemas
VMG pavasario leidinys (2015)

600 g morkų
500 g cukraus
400 g bananų
50 ml vandens
1-2 citrinų

Cukraus tiek naudoti neverta, nebent norite išsivirti tikrą uogienę, kurią laikysite iki žiemos. Mes mėgstam valgyti iš karto, todėl 150 g – 200 g visiškai pakanka.
Citriną naudojau vieną.
Prieš dedant bananus paragaukite morkos kubelį. Jis turėtų būti jau gana minkštas (toks, kokį dar porą minučių norėtumėte pavirti).

Morkas nulupti ir supjaustyti mažais kubeliais. Sudėti į prikaistuvį, įpilti vandens, užvirti ir pavirti ant mažos ugnies apie 10-15 min. Sudėti cukrų ir dar pavirti apie 15 min. Sudėti kubeliais pjaustytus bananus, pagardinti citrinos sultimis ir dar pavirti apie 10 min.

Skonis: 10/10

Jei esatę bandę ir pritariate, jog bananai puikiai tinka džemams, šis patiks. Morkos yra mažytė naujovė, bet viską ragaujant kartu, atrodo, jog iš tos pačios giminės kaip ir bananai. Darni, gaivi ir saldi kombinacija.

Morkų duona ir morkų-bananų džemas

Parašykite komentarą