Migdolinis pyragaitis.

Tai buvo pasižaidimas, mat vienu šūviu norėjau nušauti kelis zuikius: iškepti migdolinį pyragaitį, pakartoti seniai darytus šokoladinius putėsius ir pamėginti daryti karamelinius siūlus.

Migdolinį pyragą be miltų pirmą kartą, rodos, ragavau Trakų gatvėje esančiose “Cukatose“. Lengvas, truputėlį morenginis ir labai migdolinis. Internete irgi rasit ne vieną variantą, o aš pasitelkiau patį paprasčiausią iš knygos “Tėčio receptai“. Pagal norą, tai galite pagardinti tešlą cinamonu, citrinos žievele ir pan, įmaišyti šaukštą miltų, kad masė būtų standesnė ir taip nesukristų, kai išimta iš orkaitės.

j

Migdolinis pyragas
“Tėčio receptai“

250 g maltų migdolų
6 kiaušiniai, atskirti tryniai nuo baltymų
200 g cukraus

Trynius išplakti su cukrum iki šviesios ir purios masės.
Baltymus išplakti iki standžių putų.
Migdolus ir baltymus įmaišyti į trynių masę.

Masę sudėti į sviestu išteptą/sviestiniu popieriumi išklotą formą.
Kepti iki 180C įkaitintoje orkaitėje 40 – 50 min.

Patiekti su plakta grietinėle ir uogomis, arba, šokoladiniais putėsiais, karameliniais siūlais ir mėtos lapeliais.

Šokoladiniai putėsiai
Šokoladiniai putėsiai

Pirma mintis buvo įmaišyti baltąjį šokoladą vietoj juodojo ir patiekti su trupučiu mėlynių uogienės prie pyrago. Arba bruknių.

Visgi, dariau su juodu šokoladu, o migdoliniame pyrage nenaudotus prieskonius kompensavau dosniu žiupsneliu meduolinių prieskonių į putėsius.

Karameliniai siūlai

Idėją pamačiau IKI Virtuvės knygoje. Spėju, daugelis jau gal ir žino, bet nežinantiems, eiga tokia: ištirpinti cukrų, palaukti kol kiek atauš ir pradės tįsti siūlais, ant sviestinio popieriaus formuoti tinklelius ir pan.

Praktikos, spėju, čia reikia. Mano pirmas blynas kiek pasvilęs.

Skonis: 9/10

Pyragaitis nėra perdėm saldus, šokoladiniai – meduoliniai putėsiai viską puikiai papildo, o tie keli auksiniai siūleliai, tiesiog, gerai atrodo.
Likom patenkinti.

Migdolinis pyragaitis.

Parašykite komentarą