Žuvies pyragas
Fish pie
1/2 citrinos
kelios šakelės šviežių petražolių
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
300 g baltos žuvies (be odos ir kaulų)
200 g lašišos (be odos ir kaulų)
200 g rūkytos baltos žuvies (be odos ir kaulų)
200 g špinatų
alyvuogių aliejaus
muskato riešuto
1.5 kg bulvių
4 kiaušiniai
50 g sviesto
50 g miltų
2 švieži lauro lapai
350 ml pieno
350 ml žuvų sultinio
1 a. š. garstyčių
50 g tarkuoto kietojo sūrio
Bulves nulupti, supjaustyti 2 cm storio griežinėliais ir dėti virti į pasūdytą vandenį, apie 15 min. Likus 8-10 min. iki virimo pabaigos, šalia sudėti kiaušinius ir juos išvirti kartu su bulvėmis.
Kiaušinius išimti, bulves nukošti. Į bulves įpilti truputį (porą valg. š.) alyvuogių aliejaus, įberti žiupsnį druskos ir sutrinti į košę (vientisa, ar ne, tai čia jau skonio reikalas).
Padažui ištirpinti sviestą, sudėti lauro lapus, miltus ir apkepti. Maišant lėtai supilti pieną ir sultinį, kad nesusiformuotų miltų gumulėliai ir padažas būtų vientisas. Maišant padažą užvirti ir virti apie 10 min., kol sutirštės. Įmaišyti garstyčias, pusę kiekio tarkuoto sūrio, muskatą, citrinos sultis ir petražoles. Padažą nuimti nuo ugnies, pagardinti juodais pipirais.
Špinatus nuplauti ir dėti į įkaitintą keptuvę 1-2 minutėm, kad sukristų. Nuimti nuo ugnies.
Į kepimo indą 25×30 cm sudėti pjaustytus žuvies gabalėlius. Nulupti kiaušinius, supjaustyti ketvirčiais ir sudėti ant žuvies. Supilti paruoštą pieno padažą, sudėti špinatus ir viską užkloti paruošta bulvių koše. Paviršių išlyginti ir pabarstyti likusiu tarkuotu sūriu.
Kepti iki 200C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
Patiekti su žaliais žirneliais*.
Šaldytus žalius žirnelius užpilkite verdančiu vandeniu, palikite 1-2 minutėms ir nupilkite. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, citrinos žievele ir sultimis. Galite įmaišyti pjaustytų mėtų. Patiekti šalia žuvies pyrago.
Skonis: 10/10
Improvizuoti šiame patiekale nesunku: t. y. žuvis rinkitės kokias pageidaujate, sūrį – gali būti parmezanas, gali būti čederis ir pan. Žuvų sultinį galite pakeisti daržovių.
Toks tikras šeimos patiekalas. Iki šiol darytas variantas buvo nors ir skanus, bet kiek nuobodus: menkė, bešamelis, bulvių košė. Nereikia ir minėti, kad keli papildomi ingredientai pakylėjo visą patiekalo idėją į aukštesnį lygį. Rūkyta žuvis kiekvieną kartą buvo lyg atkastas lobis, kuris ir priminė dėl kokios priežasties šis patiekalas apskritai buvo gamintas.
Vienas įdomesnių dalykų, kad visas apkepas buvo iškeptas visiškai be druskos. T. y. žuvies sluoksniui buvau nusprendus, kad užteks rūkytos žuvies sūrumu, padažui – sūrio, bulvėms – sūrio pabarstymo paviršiuje. Bendrai sūrumo gal ir užteko, bet bulvės man pasirodė kiek prėskos, todėl kitą kartą trinant bent jau žiupsnį tikrai įberčiau.
Žirneliai šalia yra puiki idėja. Šį kart juos pagardinau citrinos žievele ir sultimis, kas bendrai suteikė lengvumo ir daugiau pavasarinio pojūčio. Keli mėtų lapeliai, kitą kart, manau irgi reikalo negadintų.