Oooo. Mano pirmasis rabarbarų pyragas.
Šiaip, tai planai buvo visai kitokie. Bet atsiradus rabarbarams, mano planai nusprendė pasikeisti.
Nusprendė pasikeisti rabarbarų naudai.
Aš nesu nieko gaminus su rabarbarais. Tikrai, tikrai. Ir receptų jokių neturėjau. Ir šiaip, neprisimenu, kada paskutinį kartą juos valgiau.
O štai. Man reikėjo staigiai susirasti kokį nors receptą su rabarbarais, kurį būtų ne gėda išsinešti, kuriuo būtų negėda vaišinti.
Jei rimtai, tai smitten kitchen receptais aš tikrai pasikliauju.
Trupininis rabarbarų pyragas
Big crumb coffee cake
Sviesto formai
Rabarbarų įdarui:
250 g rabarbarų
50 g cukraus
2 arb. š. kukurūzų krakmolo
1/2 arb. š. imbiero
Trupiniams:
1/3 stiklinės rudojo cukraus
1/3 stiklinės cukraus
1 arb. š. cinamono
1/2 arb. š. imbiero
1/8 arb. š. druskos
125 g tirpinto sviesto
1 3/4 stiklinės miltų
Pyragui:
1/3 stiklinės grietinės
1 didelis kiaušinis
1 didelis kiaušinio trynys
2 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinė miltų
1/2 stiklinės cukraus
1/2 arb. š. sodos
1/2 arb. š. kepimo miltelių
1/4 arb. š. druskos
85 g minkšto sviesto, supjaustyto gabaliukais
Orkaitė – 170C.
Sviestu ištepti maždaug 20 cm ilgio kvadratinę formą.
Rabarbarus supjaustyti maždaug 1 cm storio gabaliukais, sumaišyti su cukrumi, krakmolu ir imbieru. Atidėti.
Trupiniams cukrų, prieskonius ir druską sudėti į tirpintą sviestą ir maišyti iki vienalytės masės. Mediniu šaukštu sudėti miltus. Tešla bus panaši į nepatvarią vienalytę tešlą ( kurią, beabejo, minkyti būtų kiek problemiška).
Pyrago tešlai sumaišyti grietinę su kiaušiniu, trynius ir vanile.
Sumaišyti miltus, cukrų, sodą, kepimo miltelius ir druską. Sudėti sviestą ir plakant mikseriu po truputį dėti grietinės masę, kol masė taps vienalytės konsistencijos.
Pusę tešlos sudėti į formą, paskirstyti po visą dugną tolygiai. Paskleisti rabarbarus.
Ant viršaus sudėti likusią tešlą ( ji nebūtinai turi pilnai dengti rabarbarus).
Tešlą skirtą trupiniams sutrupinti ant pyrago viršaus.
Kepti apie 45-55 min., kol pyragas iškeps.
Ataušinti, apibarstyti cukraus pudra.
Skonis: 9.5/10
Nuimam pusę, už tai, jog pyragas – nieko labai ypatingo.
Bet neigiamo tame nieko nėra.
Jis puikus su puodeliu arbatos. Jis puikus, šiaip ‘pyrago kepimui’. Jis puikus iškylai, bet jis nelabai gal bus puikus kokiai oficialiai progai.
Pyragas kvapnus. Apačia išlieka minkšta ir dėl rabarbarų drėgnoka. Vos vos juntamas rūgštumas, nos pagrinde – legvas ir gaivus saldumas.
Trupiniai ant pačio pyrago viršaus išlieka traškūs ir neminkštėja, kas man atrodo tikrai puiku.
Aš irgi šiemet pirmą kartą su rabarbarais kažką kepiau 🙂 skanūs visai, kai prisimeni skonį iš vaikystės…
sveikinu atsidarius rabarbaru sezona :))) as tai jau pergyvenu kad jis greiciau baigsis nei man noretus 😦