Levandų pyragas.

Mes neturim tradicinio Velykų meniu ir ko nors, kas būtų privaloma ant stalo. Viskas savo nuožiūra. Ir nemeluosiu, meniu nesudarinėjau, tarp penkiolikos patiekalų nesiplėšiau, bet su malonumu “stebeilijau“ kitus blogerius, kurie tai darė. Turiu pripažinti, jog tokios pastangos, tas visas išankstinis pasiruošimas kvepia šventėmis. Ir mane jis irgi įkvepia šventėms.

Šeštadieniui mes išsikepėm lašišos ir špinatų quiche. Kai ant stalo stovi panašaus “didingumo“ kepinys ir viskas dėka mano pastangų, galiu pradėti pavydėti pati sau. Nes sąžiningai, kad ir kaip aš mėgčiau nesaldžius pyragus, dėl man nesuprantamų priežasčių, rankos juos kepti kyla retai. Nesuprantamos priežastys dažniausiai yra tešla.
Ir jei naudočiausi Instagram, aš jį būčiau nufotografavus ir visam pasauliui per fb paskelbus, jog pas mus namie jau vyksta kažkas ypatingo. Po truputį.

Bet sekmadienio pusryčių žvaigždė, neabejotinai – levandų pyragas.

2013-03-31 10.11.40

Migdolinis pyragas su levandų sirupu
Almond Custard Pie with Lavender syrup

1 stiklinė cukraus
1/2 stiklinės vandens
2 a. š. džiovintų levandų

Sirupui viską sumaišyti, užvirti ir virti apie 20 min., retkarčiais pamaišant. Nuimti nuo ugnies, perkošti per sietelį, sirupą atidėti, kol bus naudojamas.

2 2/3 stiklinės miltų
3/4 stiklinės maltų migdolų
1 stiklinė sviesto, šalto, pjaustyto
1/2 stiklinės šalto vandens
2 a. š. cukraus
1 a. š. druskos
1/4 a. š. cinamono

Sumaišyti miltus, migdolus, cukrų, druską ir cinamoną. Sudėti pjaustytą sviestą, supilti vandenį, užminkyti tešlą.
Tešlą susukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą.

8 kiaušinių tryniai
4 kiaušiniai, plakti
3 stiklinės pieno
1 1/2 stiklinės cukraus
1 stiklinė + 2 v. š. manų kruopų
2 v. š. sviesto
3/4 a. š. migdolų ekstrakto
1/2 a. š. vanilės ekstrakto
1/4 a. š. druskos
1 a. š. cukraus pudros (pagal norą)
1 a. š. džiovintų levandų (pagal norą)

Pieną kaitinti ant silpnos ugnies apie 2 min. Suberti cukrų, manų kruopas, įdėti sviesto ir druskos. Kaitinti ant silpnos ugnies apie 6 min., kol masė sutirštės, jokiu būdu neužvirti.
Dubenyje sumaišyti kiaušinius su kiaušinių tryniais. Maišant į kiaušinių masę dalimis supilti 2 stiklines pieno masės (po 1/4 stiklinės), paskui viską perpilti atgal į prikaistuvį ir nuolat maišant kaitinti, kol masė sutirštės (apie 10 min.). Neleisti užvirti.
Nuimti nuo ugnies, įmaišyti migdolų ir vanilės ekstraktus ir palikti ataušti.

Orkaitė – 180C.
Tešlą iškočioti į 1 cm storio apskritimą, įkloti į 20 cm skersmens apvalią formą, supilti paruoštą įdaro masę ir kepti apie 1 valandą.
Ištraukus iš orkaitės paviršiuje peiliu padaryti kelias “skylutes“, supilti pusę kiekio levandų sirupo ir palikti pyragą 30 min.
Ataušus paviršių pabarstyti džiovintomis levandomis ir cukraus pudra.
Patiekti.

Skonis: 9/10

Labiausiai visiems kirba klausimas, kaip dėl to viduriuko?
Flan’o tipo (gal ir clafouti, nežinau, jo dar nespėjau išbandyti). Standus, ne visai kreminis, bet gan ryškiai skirtingas nuo trapios tešlos papločio. Bendras vaizdas ir skonis – labai neblogas. Švelnus, kvapnus, gan išvaizdus.
Pusryčiai kvepėjo šventėmis, bet kitą kartą vietą užleisiu jau naujam eksperimentui.

Pastaba: gaminau iš pusės kiekio, kepiau 17.5 cm skersmens apvalioj formoj.
Sąžiningai, kiek abejoju dėl pateiktų kiekių arba turėtumėte gauti tikrai aukštą ir solidų 20 cm skersmens pyragą.

Levandų pyragas.

5 komentarai “Levandų pyragas.

    1. Sunku atsakyt, to netikrinau.
      Orientavausi, veikiau, pagal išorinį vaizdą (kaip stipriai viršus apskrudo), o paskui pyragas per naktį stovėjo ir valgomas buvo tik ryte.

      1. Na, aš būtent apie išorinį vaizdą ir klausiu.:) Nes va kaip tik vakar pirmąkart dariau keptą varškės pyragą (visuomet sumakaluodavau nekeptus), tai kepiau kepiau, vis man atrodė, kad vidurys dar skystas… Ir nedrįsau pabandyt ištraukt jį ir atvėsint – tikriausiai tas iš pažiūros skystas vidurys (netgi po pusantros val kepimo) būtų sustingęs. Nežinia ar dėl ilgo kepimo, ar tiesiog tokia jau tų keptų sūrpyragių natūra – bet skonis man jo primena saldų varškės apkepą.:) (čia kalbu, žinoma, ne apie šį receptą, o apie tą kur aš dariau)

      2. Sūrpyragio receptuose dažnai ir būna nurodyta, jog iškepęs jis turi būti “drebutinis“, bet ataušęs – sustingsta. )
        Tavo vietoj tiesiog vadovaučiausi nurodytu kepimo laiku ir tiek 😉

  1. Atrodo labai skaniai 🙂
    O kai kepu su skystoku įdaru – kepu, kol vidurys neteliūskuoja, tik vos vos banguoja. Niekad neteko nusivilti tokiu tikrinimo būdu, nors mano orkaitė nestebuklinė 🙂

Parašykite komentarą