O rašant originalų sausainių pavadinimą, tai ir sausainių fanatikai, ir ne sausainių pasiteirautų kas tai.
Alfajores payes
Alfajores payes
300 g miltų
40 g cukraus pudros
250 g šalto, nesūdyto sviesto
1/4 arb. š. cinamono
400 g juodojo šokolado, tirpinto ( ėmiau perpus mažiau )
395 g skardinė kondensuoto pieno
Kondensuotą pieną išvirti ( siūloma ant mažos ugnies 3 1/2 valandos ). Ataušinti, atidaryti, įberti 1/2 arb. š. jūros druskos ir išmaišyti.
Smulkintuve sumaišyti miltus, cukraus pudrą, sviestą ir cinamoną, kol viskas sulips į tešlą. Suvynioti į plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30 min.
Orkaitė – 180C.
Iškočioti tešlą, išpjauti apskritimus, iki pašovimo į orkaitę laikyti šaldytuve.
Kepti 15-20 min., iki auksinio atspalvio ( šiuo laiku nepasikliaukit, o patys stebėkit savo sausainius ). Ataušinti ant grotelių.
Pusę sausainių aptepti virtu kondensuotu pienu, užvožti kita puse.
Ištirpinti pusę šokolado, aptepti vieną pusę ir leisti sustingti ( tarkim per naktį ). Ištirpinti kitą pusę šokolado ir aptepti kitą pusę ir leisti sustingti ( 1-2 valandas ).
Ištirpinau visą šokoladą ir sausainius merkiau į jį ir dėjau ant kepimo popieriaus nudžiūti.
Skonis: 9/10
Jie nėra tokie saldūs, kaip skamba.
Nesaldi sausainių tešla puikiai kontrastuoja su kondensuotu pienu ir šokoladu.
Pati tešlos struktūra labai dera su priedais, taip kaip sausainiai gaunasi ‘smėliniai’ skoniu ir trapūs išvaizda, kas skonio atžvilgiu jų visiškai neatskiria nuo kondensuoto pieno sluoksnio ir šokolado.
Kočiojant pačią tešlą nesklandumų neiškyla. Jei rimtai, jau seniai neturėjau garbės dirbti su tokia paklusnia tešla, bet kondensuoto pieno sluoksnis kurį laiką intesyviai tižo tarp sausainių ( aš jį tiesiog per trumpai, matomai, viriau, nes jis buvo labai švelniai karamelinės spalvos ). Beabejo, toks nepatvarumas erzino juos net ir mirkdant į šokoladą, bet valgant aš nusprendžiau, kad visgi, šių kelių nesklandumų jie verti.
o išvirus kondensuotą pieną neturėtų tiesiog gautis “rududu“? galima tada būtų tiesiog jau gatavo nusipirkti…
Beabejo.
Pagrindinis efektas tas pats, bet kiek teko skaityti atsiliepimus, tai namie virto pieno skonis ‘natūralesnis’ )
Tebūnie.
Be to, vistiek nors kartą reikėjo pamėginti jį pačiai išvirti.
Manau, kad mažiau vargo būtų su rududu pertepti sausainius 🙂 Nors ir taip labai skaniai atrodo 😉
Tikrai būtų )
O ne tik vargo, bet ir laiko sutaupyčiau )
Aš irgi visada virtą kondensuotą keičiu “Rududu“, nors žinau, kad virti būtų ir geriau, ir skaniau. Bet viskas turi dvi medalio puses – pavyzdžiui, virš trijų valandų virta skardinė kondensuoto pieno man paprasčiausiai tampa per brangi 🙂
O apie sausainius – ar dar ne per vėlu į svečius atvažiuoti :)) Labai labai skaniai atrodo, prie kavos man dabar ne vienas ir ne du labai skaniai susivalgytų :))
Asta, būtų, tai tau ir visą bokštą jų prie arbatos sudėliočiau ))
Jaunesniąjai jie ir be arbatos susivalgė sparčiai )